За европейската помощ от 29 лв. за крави и 2 лв. за овце се кандидатства от 11 октомври

Допустими за подпомагане са стопанствата, които отговарят на условията за обвързана подкрепа и не получават плащане на площ, а ако получават е за по-малко от 10 дка/животно
Помощта ще се изплати до 4 ноември

овцевъдиМЗХ публикува на електронната си страница указания за допустимост на кандидатите и ред, по който ще се кандидатства за извънредната европейска помощ за животни. Индикативният размер на помощта е 29 лв. за крави или биволици и 2 лв. за овце-майки или кози-майки. Помощта е еднаква независимо от това дали стапанствата са малки – с 5 до 20 крави/биволици и с 10 до 49 овце/кози, интензивни или екстензивни. Подкрепят се стопанства с до 200 броя крави/биволици и с до 500 броя овце-майки/кози-майки.

За европейското подпомагане се кандидатства в периода 11-21 октомври, а помощта се изплаща до 4 ноември, стига да няма казуси.

За да имат право да участват в разпределението на европейския бюджет, който е 11 343 800 лева, животновъдите трябва да отговарят на изискванията за обвързано подпомагане и да не са заявили плащане на площ или, ако са заявили, постоянно затревените площи да не са повече от 10 дка за животно.

В указанията фигурират и дефиниции за животните, за които ще има субсидии: А именно: „Крава“ е женско животно от рода на говедата на възраст най-малко 8 месеца – крава или юница. „Биволица“ е женско животно от рода на биволите на възраст най-малко 17 месеца – биволица и малакиня. „Овца-майка“ е всяко женско животно от рода на овцете, родило поне веднъж, или на възраст най-малко една година. „Коза-майка“ е всяко женско животно от рода на козите, родило поне веднъж, или на възраст най-малко една година.

Има някои разлики в условията за трите различни схеми, затова публикуваме указанията така, както са оповестени на електронната страница на министерството.

У К А З А Н И Я
за предоставяне на помощ за дребномащабно земеделие

2.2. Размер на помощта:
2.2.1. Бюджет на помощта:
 За крави и биволици – 2 105 300 лв.  За овце-майки и кози-майки – 294 800 лв.
2.2.2. Размерите на помощта на една млечна крава или биволица и за една овца-майка и коза-майка се определя от ДФ ”Земеделие” след обобщаване на информацията от подадените заявления, след което се уведомява Министерството на земеделието и храните.
2.2.3. Индикативни ставки на помощта:
 За крави и биволици – 29 лв. на животно.  За овце-майки и кози-майки – 2 лв. на животно.
3. Ползватели и условия за подпомагане
3.1. Помощта се предоставя на земеделски стопани,– физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които през 2016 г.: 3.1.1. са отглеждали и заявили за подпомагане от 5 до 20 крави и/или биволици, които отговарят на изискванията и са допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за млечни крави по чл. 19 и/или по схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници по чл.20 и/или по схемата за обвързано подпомагане за крави под селекционен контрол по чл. 21 и/или по схемата за обвързано подпомагане за биволи по чл. 24 от Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания (ДВ, бр. 16 от 2015 г.) и/или 3.1.2. са отглеждали и заявили за подпомагане от 10 до 49 овце-майки и/или кози-майки, които отговарят на изискванията и са допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки по чл. 22 от Наредба № 3 от 2015 г. и 3.1.3. не са заявили за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ постоянно затревени площи или са заявили такива площи в размер не повече от 10 дка на една заявена за подпомагане животинска единица.
3.2. По мярката се подпомагат земеделски стопани, които нямат изискуеми задължения към ДФ „Земеделие (ДФЗ). В случай на налични изискуеми и ликвидни задължения към Фонда, същите се прихващат от помощта.
3.3. Специфични изисквания: 3.3.1. Размерът на подпомагането по схемата се определя въз основа на броя на допустимите за подпомагане по схемите в т. 3.1.1. и т. 3.1.2. крави, биволици, овце-майки и кози-майки. 3.3.2. Земеделските стопани, които имат право на подпомагане и броят на кравите биволиците, овцете-майки и козите-майки, които подлежат на подпомагане, се определят въз основа на данните в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) за кампания 2016 г.
4. Ред за кандидатстване и определяне на помощта 4.1. Държавен фонд „Земеделие“ изготвя списък на земеделските стопани, които отговарят на условията за подпомагане по т. 3.1.у с прието в ИСАК заявление по описаните схеми, въз основа на данните в ИСАК по т. 3.3.2. Данните в списъка не подлежат на промяна. 4.2. Списъкът по т. 4.1. съдържа: 1. име и фамилия или наименование на земеделския стопанин – физическо или юридическо лице; 2. уникален регистрационен номер в ИСАК на земеделския стопанин; 3. схемата, по която може да кандидатства. 4.3. Списъкът по т. 4.1. се оповестява публично на определените за това места в сградите на Централното управление и в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, както и на интернет страниците на Държавен фонд „Земеделие“ и на Министерството на земеделието и храните. 4.4. Лицата по т.3 от настоящите указания подават единно заявление по образец за всички схеми прилагани въз основа на Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613 на Комисията, в Областните дирекции (ОД) на ДФ ”Земеделие”, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП) по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ). В заявлението кандидатът за подпомагане заявява участие в схемата, без да посочва броя на животните, подлежащи на подпомагане, и декларира съгласие размерът на подпомагането да бъде определен от Държавен фонд „Земеделие“ въз основа на броя на допустимите за подпомагане крави, биволици, овце-майки и/или кози-майки по схемите по т. 3.1.1. или по схемата по т. 3.1.2. 4.5. Областната дирекция на ДФ „Земеделие” приема заявления за подпомагане само от земеделските стопани, които са включени в списъка по т. 4.1. Един земеделски стопанин може да подаде само едно заявление, с което да кандидатства за подпомагане само по една от схемите прилагани въз основа на Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613 на Комисията за съответния вид животни.
4.6. След обобщаване на приетите заявления, ДФ ”Земеделие” определя размера на помощта на една крава и биволица и на една овца-майка и коза-майка, като раздели бюджетите по схемата на броя на животните по т. 3.3.1 и т. 3.3.2., за което уведомява Министерството на земеделието и храните.
4.7. Държавен фонд „Земеделие“, на основание на декларацията по т. 4.4., определя размера на подпомагането за всеки отделен кандидат за подпомагане, като умножи размера на подпомагането за едно животно по т. 4.6. по броя на допустимите за подпомагане по схемата животни, определен въз основа на данните ИСАК за кампания 2016 г. Държавен фонд „Земеделие“ прави отказ за подпомагане на животните, за които е постановен отказ за подпомагане по схемите посочени в т. 3.1.1. и 3.1.2.
5. Документи за предоставяне на помощта
5.1. Кандидатите прилагат следните документи:
а) заявление за подпомагане по образец;
б) декларация за предоставяне на лични данни за администриране от Държавен фонд „Земеделие“;
в) информация по чл. 19 и 20 от Закона за защита на личните данни;
г) декларация за запознаване с понятията „нередност“ и „измама“.
6. Контрол
Отдел „ПСМП” в областните дирекции на ДФ „Земеделие” извършват документална проверка за верността на информацията, предоставена от кандидата за подпомагане в заявлението.
7. Срокове на помощта 7.1. Срок за публично оповестяване на списъка по т. 4.1. – 11.10.2016 г.
7.2. Срок за подаване на заявленията в отдел „ПСМП” към областните дирекции на ДФ”Земеделие” – от 11.10.2016 г. до 21.10. 2016 г.
7.3. Срок за изплащане на помощта от ДФ”Земеделие” – 4.11.2016 г.
Допуска се изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства, изискващи извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициент.
8. Спазване на правилата за защита на конкуренцията
8.1. Помощта, съгласно тази схема е мярка в подкрепа на селскостопанските пазари съгласно член 4, параграф 1, буква а) от Регламент (ЕС) № 1306/2013.
8.2. Помощта се предоставя по начин, който на позволява свръхфинансиране на животинска единица, при натрупване с подпомагането по Схемата за единно плащане на площ, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

У К А З А Н И Я
за предоставяне на помощ за прилагането на екологични и щадящи климата методи за производство

2.2.1. Бюджет на помощта:  За крави и биволици – 4 247 300 лв.  За овце-майки и кози-майки – 1 038 300 лв.
2.2.2. Размерите на помощта на една млечна крава или биволица и за една овца-майка и коза-майка се определя от ДФ ”Земеделие” след обобщаване на информацията от подадените заявления, след което се уведомява Министерството на земеделието и храните.
2.2.3. Индикативни ставки на помощта:
 За крави и биволици – 29 лв. на животно.  За овце-майки и кози-майки – 2 лв. на животно. Помощта се предоставя на земеделски стопани,– физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които през 2016 г.: 3.1.1. са отглеждали и заявили за подпомагане над 20 крави и/или биволици които отговарят на изискванията и са допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за млечни крави по чл. 19 и/или по схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници по чл.20 и/или по схемата за обвързано подпомагане за крави под селекционен контрол по чл. 21 и/или по схемата за обвързано подпомагане за биволи по чл. 24 от Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания (ДВ, бр. 16 от 2015 г.) и/или 3.1.2. са отглеждали и заявили за подпомагане 50 и повече овце-майки и/или кози-майки, които отговарят на изискванията и са допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол по чл.23 и/или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки обвързана с производството по чл. 39 от Наредба № 3 от 2015 г. и 3.1.3. не са заявили за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ постоянно затревени площи или са заявили такива площи в размер не повече от 10 дка на една заявена за подпомагане животинска единица. 3.2. Земеделските стопани по т. 3.1. се подпомагат по схемата, когато поне един от животновъдните обекти в стопанството им, в който се отглеждат крави, биволи, овце и/или кози, е регистриран в населено място, чието землище попада в община включена в настояща или бивша нитратно уязвима зона, определена със заповед на министъра на околната среда и водите или когато притежават работещи биогаз инсталации с преработка на биомаса от животновъдни обекти по смисъла на чл. 24, т. 3 от Закона за енергията от възобновяеми източници. 3.3. По схемата се подпомагат земеделски стопани, които нямат изискуеми задължения към ДФ „Земеделие (ДФЗ). В случай на налични изискуеми и ликвидни задължения към Фонда, същите се прихващат от помощта.

3.4. Специфични изисквания: 3.4.1. Подпомагането по схемата се предоставя за не повече от 200 крави и биволици и не повече от 500 овце-майки и кози-майки в едно стопанство. 3.4.2. Размерът на подпомагането по схемата се определя въз основа на броя на допустимите за подпомагане по схемите в т. 3.1.1. и т. 3.1.2. крави, биволици, овце-майки и кози-майки. 3.4.3. Земеделските стопани, които имат право на подпомагане, и броят на кравите биволиците, овцете-майки и козите-майки, които подлежат на подпомагане, се определят въз основа на данните в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) за кампания 2016 г.
4. Ред за кандидатстване и определяне на помощта 4.1. Държавен фонд „Земеделие“ изготвя списък на земеделските стопани, които отговарят на условията за подпомагане по т. 3.1., с прието в ИСАК заявление по описаните схеми, въз основа на данните в ИСАК по т. 3.4.3. Данните в списъка не подлежат на промяна. 4.2. Списъкът по т. 4.1. съдържа: 1. име и фамилия или наименование на земеделския стопанин – физическо или юридическо лице; 2. уникален регистрационен номер в ИСАК на земеделския стопанин; 3. схемата, по която може да кандидатства. 4.3. Списъкът по т. 4.1. се оповестява публично на определените за това места в сградите на Централното управление и в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, както и на интернет страниците на Държавен фонд „Земеделие“ и на Министерството на земеделието и храните. 4.4. Лицата по т.3 от настоящите указания подават единно заявление по образец за всички схеми прилагани въз основа на Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613 на Комисията, в Областните дирекции (ОД) на ДФ ”Земеделие”, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП) по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ). В заявлението кандидатът за подпомагане заявява участие в схемата, без да посочва броя на животните, подлежащи на подпомагане, и декларира съгласие размерът на подпомагането да бъде определен от Държавен фонд „Земеделие“ въз основа на броя на допустимите за подпомагане крави, биволици, овце-майки и/или кози-майки по схемите по т. 3.1.1. или по схемата по т. 3.1.2. 4.5. Областната дирекция на ДФ „Земеделие” приема заявления за подпомагане само от земеделските стопани, които са включени в списъка по т. 4.1. Един земеделски стопанин може да подаде само едно заявление, с което да кандидатства за подпомагане само по една от схемите прилагани въз основа на Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613 на Комисията за съответния вид животни.
4.6. След обобщаване на приетите заявления, ДФ ”Земеделие” определя размера на помощта на една крава и биволица и на една овца-майка и коза-майка, като раздели бюджетите по схемата на броя на животните по т.3.4.1, т.3.4.2 и т.3.4.3., за което уведомява Министерството на земеделието и храните. 4.7. Държавен фонд „Земеделие“, на основание на декларацията по т. 4.4., определя размера на подпомагането за всеки отделен кандидат за подпомагане, като умножи размера на подпомагането за едно животно по т. 4.6. по броя на допустимите за подпомагане по схемата животни, определен въз основа на данните ИСАК за кампания 2016 г. Държавен фонд „Земеделие“ прави отказ за подпомагане на животните, за които е постановен отказ за подпомагане по схемите посочени в т. 3.1.1. и 3.1.2.
5. Документи за предоставяне на помощта
5.1. Кандидатите прилагат следните документи:
а) заявление за подпомагане по образец;
б) декларация за предоставяне на лични данни за администриране от Държавен фонд „Земеделие“;
в) информация по чл. 19 и 20 от Закона за защита на личните данни;
г) декларация за запознаване с понятията „нередност“ и „измама“.
6. Контрол
6.1. Отдел „ПСМП” в областните дирекции на ДФ „Земеделие” извършват документална проверка за верността на информацията, предоставена от кандидата за подпомагане в заявлението.
7. Срокове на помощта 7.1. Срок за публично оповестяване на списъка по т. 4.1. – 11.10.2016 г.
7.2. Срок за подаване на заявленията в отдел „ПСМП” към областните дирекции на ДФ”Земеделие” – от 11.10.2016 г. до 21.10. 2016 г.
7.3. Срок за изплащане на помощта от ДФ”Земеделие” – 4.11.2016 г.
Допуска се изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства, изискващи извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициент.
8. Спазване на правилата за защита на конкуренцията
8.1. Помощта, съгласно тази схема е мярка в подкрепа на селскостопанските пазари съгласно член 4, параграф 1, буква а) от Регламент (ЕС) № 1306/2013..
8.2. Помощта се предоставя по начин, който на позволява свръхфинансиране на животинска единица, при натрупване с подпомагането по Схемата за единно плащане на площ, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието

У К А З А Н И Я
за предоставяне на помощ за прилагането на екстензивни методи за производство

2.2.1. Бюджет на помощта:  За крави и биволици – 2 938 800 лв.  За овце-майки и кози-майки – 719 300 лв.
2.2.2. Размерите на помощта на една млечна крава или биволица и за една овца-майка и коза-майка се определя от ДФ ”Земеделие” след обобщаване на информацията от подадените заявления, след което се уведомява Министерството на земеделието и храните.
2.2.3. Индикаивни ставки на помощта:
 За крави и биволици – 29 лв. на животно.  За овце-майки и кози-майки – 2 лв. на животно.
3. Ползватели и условия за подпомагане
3.1. Помощта се предоставя на земеделски стопани,– физически лица, еднолични търговци и юридически лица за които са изпълнени следните условия: 3.1.1. през 2016 г. са отглеждали и заявили за подпомагане над 20 крави и/или биволици, които отговарят на изискванията и са допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за млечни крави по чл. 19 и/или по схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници по чл.20 и/или по схемата за обвързано подпомагане за биволи по чл. 24 от Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за
директни плащания (ДВ, бр. 16 от 2015 г.) и прилагат екстензивни методи на производство – пасищно или оборно – пасищно и/или 3.1.2. през 2016 г са отглеждали и заявили за подпомагане 50 и повече овце-майки и/или кози-майки, които отговарят на изискванията и са допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол по чл.23 и/или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството по чл. 39 от Наредба № 3 от 2015 г. и прилагат екстензивни методи на производство – пасищно или оборно – пасищно и 3.1.3. не са заявили за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ постоянно затревени площи или са заявили такива площи в размер не повече от 10 дка на една заявена за подпомагане животинска единица и
3.1.4. всичките им животновъдните обекти в стопанството, в които се отглеждат крави, биволи, овце и/или кози, са регистрирани в населени места, чиито землища не попадат в общини включени в настоящи или бивши нитратно уязвими зони, определени със заповед на министъра на околната среда и водите. 3.2. По схемата се подпомагат земеделски стопани, които нямат изискуеми задължения към ДФ „Земеделие (ДФЗ). В случай на налични изискуеми и ликвидни задължения към Фонда, същите се прихващат от помощта.
3.3. Специфични изисквания: 3.3.1. Подпомагането по схемата се предоставя за не повече от 200 крави и биволици и не повече от 500 овце-майки и кози-майки в едно стопанство. 3.3.2. Размерът на подпомагането по схемата се определя въз основа на броя на допустимите за подпомагане по схемите в т. 3.1.1. и т. 3.1.2. крави, биволици, овце-майки и кози-майки. 3.3.3. Земеделските стопани, които имат право на подпомагане, и броят на кравите биволиците, овцете-майки и козите-майки, които подлежат на подпомагане, се определят въз основа на данните в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) за кампания 2016 г. 3.3.4. Земеделските стопани, които кандидатстват за подпомагане по схемата подават декларация, с която декларират, че прилагат екстензивни методи на производство – пасищно или оборно – пасищно.
4. Ред за кандидатстване и определяне на помощта 4.1. Държавен фонд „Земеделие“ изготвя списък на земеделските стопани, които отговарят на условията за подпомагане по т. 3.1., с прието в ИСАК заявление по описаните схеми, въз основа на данните в ИСАК по т. 3.3.2. . Данните в списъка не подлежат на промяна. 4.2. Списъкът по т. 4.1. съдържа: 1. име и фамилия или наименование на земеделския стопанин – физическо или юридическо лице; 2. уникален регистрационен номер в ИСАК на земеделския стопанин; 3. схемата, по която може да кандидатства. 4.3. Списъкът по т. 4.1. се оповестява публично на определените за това места в сградите на Централното управление и в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, както и на интернет страниците на Държавен фонд „Земеделие“ и на Министерството на земеделието и храните. 4.4. Лицата по т.3 от настоящите указания подават единно заявление по образец за всички схеми прилагани въз основа на Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613 на Комисията, в Областните дирекции (ОД) на ДФ ”Земеделие”, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП) по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец (при кандидатстване на ФЛ или ЕТ) и по седалището на юридическото лице (при кандидатстване на ЮЛ). В заявлението кандидатът за подпомагане заявява участие в схемата, без да посочва броя на животните, подлежащи на подпомагане, и декларира съгласие размерът на подпомагането да бъде определен от Държавен фонд „Земеделие“ въз основа на броя на допустимите за подпомагане крави, биволици, овце-майки и/или кози-майки по схемите по т. 3.1.1. или по схемата по т. 3.1.2. 4.5. Областната дирекция на ДФ „Земеделие” приема заявления за подпомагане само от земеделските стопани, които са включени в списъка по т. 4.1. Един земеделски стопанин може да подаде само едно заявление, с което да кандидатства за подпомагане само по една от схемите прилагани въз основа на Делегиран регламент (ЕС) 2016/1613 на Комисията за съответния вид животни.
4.6. След обобщаване на приетите заявления, ДФ ”Земеделие” определя размера на помощта на една крава и биволица и на една овца-майка и коза-майка, като раздели бюджетите по схемата на броя на животните по т. 3.3.1, т. 3.3.2. и т. 3.3.3., за което уведомява Министерството на земеделието и храните. 4.7. Държавен фонд „Земеделие“, на основание на декларацията по т. 4.4., определя размера на подпомагането за всеки отделен кандидат за подпомагане, като умножи размера на подпомагането за едно животно по т. 4.6. по броя на допустимите за подпомагане по схемата животни, определен въз основа на данните ИСАК за кампания 2016 г. Държавен фонд „Земеделие“ прави отказ за подпомагане на животните, за които е постановен отказ за подпомагане по схемите посочени в т. 3.1.1. и 3.1.2.
5. Документи за предоставяне на помощта
5.1. Кандидатите прилагат следните документи:
а) заявление за подпомагане по образец;
б) декларация, че прилагат екстензивни методи на производство – пасищно или оборно – пасищно;
в) декларация за предоставяне на лични данни за администриране от Държавен фонд „Земеделие“;
г) информация по чл. 19 и 20 от Закона за защита на личните данни;
д) декларация за запознаване с понятията „нередност“ и „измама“.
6. Контрол
6.1. Отдел „ПСМП” в областните дирекции на ДФ „Земеделие” извършват документална проверка за верността на информацията, предоставена от кандидата за подпомаганев заявлението.
7. Срокове на помощта 7.1. Срок за публично оповестяване на списъка по т. 4.1. – 11.10.2016 г.
7.2. Срок за подаване на заявленията в отдел „ПСМП” към областните дирекции на ДФ”Земеделие” – от 12.10.2016 г. до 21.10. 2016 г.
7.3. Срок за изплащане на помощта от ДФ”Земеделие” – 4.11.2016 г.
Допуска се изплащане на помощта и след срока, при възникнали казуси и обстоятелства, изискващи извършване на допълнително обследване допустимостта за подпомагане на съответния бенефициент.
8. Спазване на правилата за защита на конкуренцията
8.1. Помощта, съгласно тази схема е мярка в подкрепа на селскостопанските пазари съгласно член 4, параграф 1, буква а) от Регламент (ЕС) № 1306/2013.
8.2. Помощта се предоставя по начин, който на позволява свръхфинансиране на животинска единица, при натрупване с подпомагането по Схемата за единно плащане на площ, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието

Leave a Comment