Производителят на биологичен лимец Петко Ангелов получи наградата „Биофактор“

Петко Ангелов

Петко Ангелов

Производителят на биологичен лимец Петко Ангелов получи наградата Лауреат „БИОФАКТОР“ днес по време на конференцията за биоземеделие, която се проведе в рамките на изложбата Агра 2017 в Пловдив. Наградата е учредена от Академичния съвет на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и се излъчва за четвърта поредна година в памет на проф. Георги Сенгалевич – основател на Деня на биологичното земеделие. Тя бе връчена от ректора проф. Димитър Димитров.

Военният летец Петко Ангелов след пенсионирането си превръща хобито си във втора професия. Регистриран като земеделски производител от 1998 г., от 2002 г. хасковлията започва да отглежда първата зърнена култура на човечеството, която се преоткрива след хилядолетия.

Китното село Рабово в полите на Източните Родопи, в близост до Перперикон и Татул, под язовирната стена на „Студен кладенец“ предоставя невероятни условия за правене на семеен бизнес с голямо удоволствие, споделя Ангелов. Започнало първоначално да отглежда „храната на траките“ на няколко квадрата, днес вече предприемчивото семейство Петко и Стефка полагат грижи и прилагат биодинамични практики за над 450 декара, и то сертифицирани като биологични. С партньори разработват технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, които смесват в различно съотношение, следват уиски и още изнедади – кус-кус, трахана и т.н. Фамилията изгражда атрактивна къща за гости на брега на Арда, предоставящи невероятни условия за екотуризъм в уникалната природа и фауна на Източните Родопи, в т.ч. тепавица, която през лятото може да се ползва за джакузи.

 

Leave a Comment