БАПОП алармира президента и премиера, че скокът на газа ще ликвидира оранжериите

оранжерията на БялковиВ Отворено писмо, изпратено до президента, премиера, министъра на енергетиката и председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране, изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Атанас Кунчев алармира, че цената на природния газ обрича бранша на ликвидация.

„Повече от 70% от производителите на оранжерийна продукция разчитат на синьото гориво като най-екологично чисто и енергийно ефективно“, се посочва в писмото. „Увеличението, искано от работната група към КЕВР, прави оранжериите, снабдявани от Газоразпределителните дружества, неконкурентоспособни, а провеждането на нормално оранжерийно производство – невъзможно.“

Атанас Кунчев информира, че Управителният съвет на БАПОП е изготвил принципни разчети относно икономическите възможности за функционирането на бранша при моментната цената на газа. Сметките показват, че обичайното оранжерийно производство, което се използва за производството, е около 100 000 хнм3 газ годишно.

„При настоящата цена на газа има два възможни изхода“, се казва в писмото. Първият е „Поетапно ликвидиране на оранжерийното производство в страната, при което отделни производители със задължения по банкови и други кредити за инвестиции, задължително ще се окажат в състояние на фалит.“ Вторият: „Преминаване към по-късни срокове на производство, което във всички случаи ще доведе до бавното ликвидиране на бранша в резултат на натиск от внос и значително по-евтиното полско производство.“

„Ситуацията, описана по-горе, ще стане още по-тежка при повишаване цената с 30 % на природния газ, каквото е искането на БУЛГАРГАЗ от 01.04.2017 г. Такова увеличение си е чиста лудост и ние сме в истински шок от решението на работната група към КЕВР да приеме исканото увеличение от 1 април. Този скок на газа ще се отрази на всяко едно производство в страната“, продължава писмото.

От БАПОП предлагат на КЕВР да преразгледа и преосмисли решението на работната група.

„За нас е от изключителна важност да се опитаме да намерим с Ваша помощ някакво решение на енергийния проблем, за да не се стигне до ограничаване или прекратяване на оранжерийното производство в страната с всички произтичащи от това последствия“, се посочва в обръщението.

В края на Отвореното писмо изпълнителният директор задава няколко въпроса към президента Румен Радев, като му напомня, че при встъпването си в длъжност той е обещал да бъде отговорен и силен президент. А именно: 

  1. Каква е причината за това увеличение и защо се прави точно сега?
  2. Защо Служебният кабинет, назначен от Вас, не предприема мерки, да предотврати това увеличение, което би било пагубно за нашия сектор?
  3. Защо вместо да развиваме един прекрасен сектор, който на нашите географски ширини би имал голямо бъдеще, трябва да докараме до фалит стотици производители, а други да натрупат дългове за хиляди левове, за да погасим дълговете на едно дружество-монополист ли?
  4. Ще бъдете ли отговорния и силен Президент, който обещахте да бъдете преди изборите?

 

Leave a Comment