Гневни фермери блокираха с протести почти цялата страна днес

животновъди край Труд

Архивна снимка на Агро Пловдив от протест на животновъди при село Труд

В понеделник протестите ще продължат с животни и машини, предупредиха от Обединени български животновъди

На втория за седмицата протест днес фермерите блокираха основни пътни артерии в страната и няколко гранични пункта. Причината за недоволството им е забраната да се приемат нови заявления по мерки 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони.

През деня тютюнопроизводители и животновъди затвориха движението към Гърция край Свиленград, съобщи Нова телевизия.

И при другия изходен пункт към Гърция – Кулата-Промахон също е имало блокада. Това е поредно недоволство на животновъдите в района на село Железница, които застанаха на международния път Е79, но го освободиха бързо заради засиленото полицейско присъствие. Протестиращите фермери от Югозападна България поискаха главният прокурор да разпореди спешно разследване на начина, по който се спират и пренасочват европейски пари по Програмата за развитие на селските райони.

През деня на ГКПП „Дунав мост“ в Русе се събраха пчелари, биопроизводители и фермери от региона, съобщи БТА. И тук протестиращите настояват за изплащане на закъснелите от миналата година субсидии. Фермерите заплашиха с ежедневни протести.

Движението по главния път София – Варна, в района на ловешкото село Малиново, което бе спряно по обед за час е възстановено, съобщи БНР.  Там се събраха животновъди от Ловешко, Плевенско и Великотърновско. Колоните от автомобили, образувани по пътя, вече са се изтеглили.

Земеделски производители от Добруджа също подкрепиха протеста на своите колеги в страната с автомобилно шествие и кратка блокада на пътя Добрич – Албена. Около 30 представители на Добруджанския фермерски съюз се събраха днес на изхода на Добрич към Албена в знак на съпричастност към своите колеги в цяла България. Те обясниха, че са недоволни заради забавеното изплащането на субсидиите и заповедта на Министерството на земеделието от 28-и февруари, с която се нарежда да не се приемат заявления по мярка 10 и 11.

„В България биопроизводството на теория се подкрепя, на практика не се подкрепя, нямаме развитие на биопроизводството. Има много направления, в които изтичат безхаберно пари“, каза Валентин Манолов от Добруджанския съюз, цитиран от националното радио.
Животновъдите протестираха и заради недоизплатените средства за необлагодетелствани райони по мярка 13. Те заплашиха, че ще продължат с протестите си, докато не бъдат изпълнени исканията им. Протестиращите бяха категорични, че протестите им не са политически.

Хората настояха за незабавна и пълна отмяна на заповедта на земеделския министър Христо Бозуков, която беше причина за протестите, както и получаване на  всички дължими субсидии.

От Сдружението на обединените български животновъди обявиха, че в понеделник протестите ще бъдат подновени. Готви се голям митинг в  София, на който те ще отидат със животните и земеделските машини.

 

Leave a Comment