Вносните краставици продължават да теглят цените на българските надолу

краставицаОранжерийните краставици от внос продължават да дърпат надолу цените на българските. В последната седмица Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отбелязва поредно намаление както на зеленчука от чужбина, така и на родния. В петък, 24 март, българските краставици показват седмично намаление от 9% до 2.73 лв./кг (минус 0.27 лв./кг), вносните са поевтинели с 11.8 на сто до 1.94 лв. По данни на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, вносната стока идва от държави на юг от България, които използват предимно слънчевата енергия за производството си, което пък обяснява ниската им цена.

От началото на март досега българските краставици са поевтинели с почти 0.60 лв./кг, а вносните – с около 0.90 лв.

При доматите ценовата посока е с обратно движение. В началото на март българските, които почти не се срещат на пазара, са стрували на едро 2.04 лв./кг, вносните – 1.49 лв. През последната отчетена седмица, ДКСБТ отбелязва след увеличение тържищна цена на българските домати 2.50 лв., на вносните 1.78 лв.

Зелената салата продължава да поевтинява. През седмицата тя е стигнала 0.67 лв. за брой след спад от 9.5 процента.

Освен доматите, с по-съществено увеличение са и мандарините. През седмицита едровата им цена се увеличи с 12.4 на сто до 1.54 лв./кг.

Leave a Comment