Фермери от Пловдив не само питаха ДФЗ, но и направиха предложения в Деня на отворените врати

Ден на отворените врати в ДФЗ ПловдивДоста фермери от Пловдивска, а и от други области в Южна България, посетиха в Деня на отворените врати Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) в Пловдив днес. Консултациите започнаха в 10 часа, а до обед към 30 стопани успяха да зададат въпросите си. Портиерът прилежно записваше имената им, за да се отчете интереса на земеделците.

„Имаме въпроси, свързани с неполучени субсидии по директните плащания. Хората питат: Кога ще ни преведат парите?“. Други имаха конкретни питания за мерки 6.3 и 4.1. Вече има интерес и към мярка 4.2″, обясни директорът на областната дирекция Йосиф Ячев.

Земеделският производител Георги Стоянов, който отглежда ябълки и праскови, пристигна във фонда, за да направи две предложения. Първото бе да отпадне възможността за физически лица да доказват реализирана продукция при плодовете и зеленчуците само чрез приемно-предавателен протокол. Засега това фигурира като възможност за получаване на обвързана подкрепа. Стоянов обясни, че също извършва дейността си като физическо лице, но работи с опростени фактури и дори плаща ДДС. Той смята, че това, което той прави, е редно да се изиска и от останалите стопани – физически лица, за да се избегнат измами от страна на хората, които не се грижат за градините си или искат да спестят данъци.

Второто предложение на фермера бе да се диференцира размера на обвързаната помощ. „Аз се грижа за 50 дка ябълки и 50 дка праскови и виждам, че разходите при отглеждането на праскови са три пъти по-ниски спрямо тези за ябълките. В същото време размерът на субсидията е един и същ за всички плодове. Считам, че това не е правилно“, обясни овощарят.

„В 10 часа смятахме, че един наш служител щеIMG_2292 може да посрещне и отговори на земеделците, които имат въпроси към нас. Но като видях, че интересът е сравнително голям, реших, че ще са необходими повече наши експерти“, поясни Ячев. Той допълни, че в пловдивската дирекция на фонда всеки ден е Ден на отворените врати, тъй като земеделците със запитвания никога не са били връщани.

В Деня на отворени врати на ОД на ДФЗ в Пловдив участваха и служители на Инспектората от Централно управление в София, които също отговаряха на запитванията на стопаните. В приемната бяха подадени и няколко жалби. Подателите ще получат отговор по тях в максимално кратки срокове, след извършване на проверки в ЦУ на ДФЗ.

 

 

Leave a Comment