Мерлото и Кабернето обрани, сиво гниене застрашава Мавруда

Последните купувачи са плащали по 1 лев за кг винено грозде, произведено в Брестовица
Георги Билев

Георги Билев

„Реколтата от най-масовите винени сортове Каберне и Мерло е почти прибрана“, информира от столицата на виното Брестовица лозарят Георги Билев. Неприбран все още е най-късният сорт – Мавруд, както и някои десертни като Блек и Италия. Обилните дъждове, които започнаха от вчера, а продължават и днес, ще предизвикат сиво гниене. Ако лозарите не третират срещу болестта, чепките ще се покрият с плесен за часове, смята той. Иначе, тази година е била благодатна за лозарите, тъй като почти е нямало опасност за нашествие на болести и неприятели. Третирало се е предимно срещу гроздовия молец.

Прочети още: Лозарят Георги Билев от Брестовица разбра от 100-годишен ръкопис тайните на виното

Тазгодишната реколта е по-слаба като количество, не защото лозите са родили по-малко грозде, а заради сушата през август и септември. „Зърната не наляха достатъчно, но за сметка на това захарността се увеличи и като цяло качеството е по-добро“, коментира Билев. Той припомни, че миналата година добивите от декар винени сортове е бил около 1 тон, докато през 2017 г. лозарите да добили средно по 700 килограма. Това е станало причина за увеличаване на цената.

„Изкупуването започна от 0.60 лв./кг, но много бързо се вдигна на 0.70-0.80 лв., докато накрая, когато дообирахме лозята, цената достигна 0.90-1 лев.“

И тази година десертното грозде на Брестовица е било изкупено от румънски прекупвачи за около 0.65 евро на килограм. Почти никой от Брестовица не е предложил реколтата си на българските тържища, тъй като румънските търговци са осигурили безспорното удобство да доставят амбалаж и да купуват директно от масивите най-вече черните сортове грозде. Липсата на българско десертно грозде при близкото тържище до с. Първенец е отворило пазара на гръцката реколта и така се е оказало, че българските лозари са подсигурили с плода румънските потребители, а гръцките им колеги да осигурили грозде за българските.

Leave a Comment