Изчезващите ябълкови градини у нас вдигнаха над два пъти цената на преработвателите

По документи и статистика можем да докажем, че произвеждаме повече от Полша, убеден е фермерът Красимир Кумчев

Красимир КумчевВсе по-намаляващите площи с ябълки у нас и лошата реколта в Европа увеличиха над два пъти цената на преработвателите, като същевременно вдигнаха и цените на продукцията за прясна консумация. „Предприятието в Кричим, което изкупува ниско качество ябълки за производство на концентрати, от 0.10 лв./кг през 2016 г., сега плаща по 0.25 лв.“, съобщи производителят на плодове от Пловдив Красимир Кумчев. В същото време цената на дребно тази година се колебае около 2 лева. По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища през септември 2016 г. едровата цена на ябълките е била 0.97 лв./кг, докато към средата на октомври 2017 г. тя е 1.35 лв.

„Въпреки по-скъпата продукция българските ябълки за прясна консумация вече свършват на пазара, а досега обичайно те се изчерпваха към края на годината“, посочи още Кумчев.

„След 10 години наши ябълки почти няма да има“, предсказа още фермерът. „Тези, които разбират от производството им, не инвестират в нови градини, тъй като ябълковата продукция е най-нерентабилна. Разходите са изключително големи, а субсидиите са в същия размер, в който са и за по-непретенциозни овощни видове. Аз например предпочитам да създавам градини с череши и сливи“, продължи Кумчев.

Изкореняването на ябълкови градини е все по-масова практика според него и причината за това е чисто икономическа.

„Лошото е, че след 10 г. земеделският министър, който и да е тогава, ще се сети да приоритезира ябълките и министерството ще започне да налива пари в създаването на ябълкови масиви. Но дори и тогава, при постоянната нестабилност на политиките в земеделието, на която сме свидетели от години, малцина ще решат да вложат средства. Защото повечето няма да са сигурни дали след 3-4 години ябълките пак няма да останат на опашката на плодовете“, убеден е Красим Кумчев.

Относно обвързаните плащания, за които от тази година производителите трябва да предоставят счетоводни документи за количество продадена продукция, фермерът смята, че няма да има човек, който да не се справи с изискванията. Наредбата изисква минималната продукция от декар ябълки да е 1283 кг. „Ако условието беше доказаният добив да е 5 тона от декар, не се съмнявам, че всеки щеше да намери фактури за тях“, горчиво вметна производителят. „Така по документи някога може да се окаже, че произвеждаме повече и от Полша.“

Leave a Comment