Швейцарец научи наши фермери как да направят сирене раклет. Утре – дегустации

Снимка на Биоселена

Снимка на Биоселена

Сирене тип раклет ще бъде поснесено за дегустации на поредния фестивал „От нашата ферма – с любов за вас“ в София в сряда, 18 октомври.  Швейцарският фермер Йоаким Аншо направи през юли сиренето с българско мляко в две наши ферми – в Западна и Централна Стара планина. Това бе също така обучение за български фермери, организирано в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Йоаким обучи няколко фермери да правят и меко сирене алпийски тип, което се превърна в хит на Фестивала и вече има редовни купувачи.

Раклетът е едно от типичните сирена на Швейцария, нейн символ и кулинарна гордост. Готвят го на специалния уред, също наречен раклет. От загряването горният пласт на разполовената пита омеква, надигат се малки и големи мехурчета и леко покафенели се разпукват. Питата се накланя и с нож сиренето се остъргва към чинията. Пастирите визмали пита раклет, когато вдигали високо в планината стадата си в търсене на по-добри пасища. Вечер слагали вече твърдото сирене близо до огъня и щам се размекнело, го плъзгали върху парче хляб. Затова го наричат още „запеченото сирене“.

Швейцарците правят раклета от краве мляко на големи шесткилограмови пити. Но на Фестивала ще се дегустира раклет от българско биволско мляко. Сиренето зрее вече три месеца.

Основните дегустации са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа в Демонстрационната шатра.

Йоаким Аншо (28) работи в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о.

Гледат 1000 овце от френската порода Лакон (Lacaune) – порода за мляко, доят в момента 750 овце. Йоаким е чиракувал като мандраджия (сиренар) три години, след което е учил две години в земеделско училище в региона Рокфор, Франция, специализирано в млечно овцевъдство. В момента семейната ферма на Йоаким произвежда 30 различни млечни продукта: краве кисело мляко; кисело мляко овче; сирене овче прясно, меко сирене: козе, краве, овче; козе и краве синьо сирене; полутвърдо сирене от краве, козе, и овче мляко, твърдо сирене от овче мляко, масло; кисели млека с плодове и т.н. Техни клиенти са специализирани магазини за деликатеси и био храни, луксозни магазини, фермерски пазари, супермаркети, също така изнасят някои от сирената в Европа и в Русия.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

1 Comment

  1. бойков казва:

    Искам да попитам защо за овчето,биволското,козето мляко не взема проби за целите на самоконтрола два пъти месечно?Каква е разликата? Нима овчето,биволско,козе мляко е отговарящо без проби?Кои гарантира ,че при доене на овцете някоя овца не се е изходила,изпикала в млякото или не е маститна някоя коза а може ли биволите да са доени без да са дезинфекцирани гюмовете за доене и млякото да гъмжи от микро организми?

Leave a Comment


3 − = две