Риболовци на протест срещу Нено Димов заради унищожаването на Въча, Струма и Ботуня

протест рибарско сдружение БалканкаДнес в 8:30 часа риболовци от сдружение Балканка се събраха под прозорците на министъра на околната среда и водите Нено Димов, за да протестират срещу унищожаването на реките Струма, Въча и Ботуня. Те твърдят, че участъци от реките, които попадат в зоната Натура 2000, са напълно унищожени заради покровителството на МОСВ, с което се ползват собственици на малки ВЕЦ.

Риболовците припомнят, че тази година по заповед на кмета на Кричим бяха спрени водите на реката с цел почистване на коритото, което не се е нуждаело от тази операция. „Реката беше убита с изричното разрешение на ведомството на министър Димов, въпреки че Балканка предупреди институциите, че коритото напълно ще пресъхне“, казват от сдружението.

Още по-страшно е било отравянето на река Ботуня, където ВЕЦ Луна е изхвърлила през септември 2016 г. тонове утайки. Те са задръстили реката с тинята, а рибата е умряла. Местните хора са останали без вода за напояване, за водопой на питомните и диви животни, без вирове за къпане, а риболовът е замрял. Тогавашният екоминистър Ивелина Василева е обявила, че това е най-тежката екологична катастрофа в по-ново време и е обещала ВЕЦ Луна да бъде закрит. Година по-късно обаче при министър Нено Димов ВЕЦ-ът работи.

Най-страшен е примерът с убийството на река Струма под язовир Пчелина в района на гр.Земен, обясняват от Балканка.

„Две години след пускането в експлоатация на ВЕЦ Пчелина се видя цялото зло, което може да се случи на една река. Първо енергично язовирът бе източен, което доведе до сълзи даже олимпийската шампионка Румяна Нейкова. После пък станахме свидетели на пълното пресушаване на р. Струма, останала на локви докато язовирът се напълни отново. След това започна неспирно тровене на реката с дънни утайки. Така живот в р.Струма вече няма“, казват риболовците. Не са помогнали доклади на учени от БАН и от Националния Природонаучен Музей, изпратени до МОСВ, които доказват унищожението на цялата фауна километри надолу в защитена зона Земен.

Днес ВЕЦ Пчелина работи въпреки ежемесечните сигнали на Балканка. Телевизионно разследване на Нова тв, излъчено наскоро, доказва, че ВЕЦ-ът е пуснат в експлоатация от МОСВ без оценка на въздействието и е собственост на бивш зам.-министър на околната среда и водите от ДПС.

От Балканка смятат, че тази анти-европейската политика е изгодна само за олигарсите и е във вредна на реките и защитените зони, и най-вече на хората.  Поради това настояват за незабавната оставка на Нено Димов и за опазване на живота в реките.

Leave a Comment