АЗПБ планира дискусия за таваните на плащанията и за определението „активен фермер“

агроекологияАсоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) е поканила за Шестата агро конференция „Национална среща на земеделските производители“ високопоставени гости от Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП), ръководители и експерти в държавната администрация, както и и представители на бизнеса. Аграрният форум ще се проведе от 14 до 16 февруари в курорта „Златни пясъци“, съобщиха от асоциацията. Той ще е под мотото „Обединени за нашето бъдеще“.

Земеделският министър Румен Порожанов ще представи  приоритетите на МЗХГ за европредседателството. Авторитетни гости от ЕП и ЕК ще се включат в дебатите за ОСП

Очаква се дискусия за таваните на плащане, изравняването на субсидиите между стари и нови страни членки на ЕС, разширяване обхвата на обвързаната подкрепа и промяна в определението за активен фермер.

По време на агрофорума експерти от МЗХГ ще представят новата стратегия за поземлените отношения и ще обсъдят новостите в Закона за подпомагане на земеделските производители. Ресорните заместник-министри ще представят новите наредби за изкуствено създадените условия, новата Наредба за изплащане на субсидиите и санкциите и новата система за кандидатстване ИСУН. Също така ще бъдат дискутирани ставките за някои от Схемите за плащане на площ (СЕПП)

Сред актуалните теми във втория ден на Шестата национална среща на земеделските производители ще бъдат Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), Директните плащания, Кампания 2018 и държавните помощи за земеделския сектор. Очаква се изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков да представи актуалното състояние, оценяване и договориране на предстоящите приеми по схемите и мерките на ПРСР (2014-2020). В панела, посветен на ПРСР експерти от МЗХГ и ДФЗ ще коментират инвестициите в неземеделски дейности, както и Индикативния график за 2018 г.

Вторият ден на конференцията ще завърши с лекция по актуални за зърнените пазари теми и кръгла маса „Месодайното животновъдство в България“, организирана съвместно от АРМПГБ и АЗПБ.

По покана на председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов официални гости на Националната среща ще бъдат Чеслав Адам Шекерски – председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, който ще се включи в дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020.

Сред официалните гости на конференцията ще бъдат Десислава Танева, председател на земеделската коминия в парламента, евродепутатът Владимир Уручев, Франц Фишлер – бивш еврокомисар на земеделието и аграрното развитие и зам.-директорът на Генерална дирекция АГРИ към ЕК Михаил Думитру.

 

Leave a Comment