Стопанинът на 300 магарета: Засега не печелим, но има надежда

Как се прави сирене от магарешко мляко е тайна на тайните
Марчело Кючуков

Марчело Кючуков

Марчело Кючуков от Сливен засега само инвестира във фермата си за магарета, а за печалба казва, че е рано да се говори. Младежът, който е в националния отбор по борба, вече има стадо с около 300 магарета от породата …? „Българско магаре“, отговаря той. Преди две-три години наети от него хора започнали да изкупуват по чудо оцелелите магарета в региона. Известно е, че субсидии – европейски или български, за тези животни няма, поради което те вече са истинска рядкост по селата. Единственият плюс в това недооценяване на популярните с издържливостта си магарета е, че Марчело е платил евтино за тях – по около 100 лева за брой. Лека-полека стадото се увеличило и сега в него има 200 бременни ослици. Грижата за животните е на бащата и дядото на спортиста. Фермата е в с. Селиминово до Сливен и над него се издига Стара планина.

 

От заплождането до раждането минават около 12 месеца и когато женските родят, фамилията Кючукови ще може да получи повече мляко. Млякото е изключително скъпо, първо, защото е истинска рядкост. И второ, заради качествата му, които го доближават до човешкото. Цените на магарешкото мляко и сирене са били водещата причина Марчело да реши да направи стадо от тези животни. Той е проучил, че литър мляко струва около 100 лева, а килограм сирене към 1000 евро.

При магаретата не е като при кравите – когато се роди малкото, да го отбият почти веднага, за да се изполва силната млечност на майката в този период. Бебето магаренце трябва непременно да е край магарицата, иначе тя спира да дава мляко, обясни мениджърът-животновъд. За стопанина остава това, което малкото не е избозало. А то е около 0,5 литра на ден в продължение на два до четири месеца.

Прясното магарешко мляко на фермата на Марчело Кючуков бе една от атракциите в изложбата „Фудтех“ в Международен панаир Пловдив, която започна на 21-ви и ще приключи на 25-ти февруари. Младежът черпеше от него всеки посетител, който пожелаеше да го опита. А любопитните дегустатори така и не разбраха, че с две-три глътки изпиват мляко за толкова пари, колкото стопаните на крави получават за два-три литра мляко.

Животновъдът разказа, че фамилията е правила много неуспешни опити да измайстори сирене от магарешкото мляко. Той дори е посетил магарешка биоферма в Сърбия, за да потърси рецепта, но и там не знаели как да направят млечния продукт. Накрая се обърнал към учени от Тракийския университет и от Земеделския институт в Стара Загора. И те успели най-после да създадат сирене. Но как? Е, това се оказала строго охранявана тайна, която и досега не е разкрита на семейство Кючукови. По-важно обаче било, че вече в страната се намира магарешко сирене, направено със суровина от фермата в Селиминово.

Оттук нататък за Марчело е важно да намери пазар на млякото, сиренето, а и на потомството на магаретата. Досега младежът е на загуба, която се надява да бъде заличена, когато млякото и сиренето си намерят купувачи. Той е проучил, че магарешкото мляко активно се използва в създаването на скъпа козметика. Очаква да получи поръчка за сиренето от ресторанти от висока класа или от търговци на храни.

Друга възможност за печелене от стадото Марчело вижда в създаването на хибрида, познат като муле. Мулето се ражда от майка кобила и баща магаре, поясни Марчело. А при катъра е обратно – бащата е кон, а майката магарица. За търсене на катъри спортистът не е чул, но към мулета от Гърция проявяват специален интерес. Така, ако едно магаре у нас струва 100 лева, едно муле в Гърция достига 1500-2000 евро, твърди той.

В стадото от магарета в Селиминово има около 10 мъжки, които Марчело нарича жребци. Всички те са бащи на бъдещото потомство на бременните магарета. Животните се отглеждат пасищно и тъй като са събирани оттук-оттам, са в различни цветове – сиво, бяло, кафяво, черно. Някои са високи, други са ниски. Всички те обаче имат своенравен характер и не се поддават на възпитание и послушание. Кючуков е сигурен, че на Балканите няма по-голяма ферма за магарета от неговата. А може би и в Европа?

Leave a Comment


четири + = 7