ФАО подготви препоръки как светът да спре да дебелее

За 40 г. процентът на затлъстяване се е увеличил 3 пъти
Организацията по прехрана и земеделие предлага 7 златни правила, българското здравно министерство също е изготвило препоръки
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

В сравнение с 1975 г. процентът на затлъстяване в световен мащаб се е увеличил почти три пъти. В същото време се увеличава и честотата на сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет. С цел да информира хората за принципите на хранене, ФАО разработи препоръки за хранене за отделните държави, адаптирани към местните условия.

Увеличаване на хората с наднормено тегло се наблюдава не само в страните с високи доходи. В държавите с ниски и средни доходи броят на затлъстелите расте дори по-бързо.

Благодарение на урбанизацията, заседналия начин на работа и намалената физическа активност, цялата популация е заплашена от затлъстяване и свързаните с него заболявания.

Значението на препоръките за хранителния режим при децата е още по-голямо.

На уеб сайта на ФАО е публикувана пълна колекция от хранителни съвети за всички страни на света. Препоръки за хранене, съобразени с местните условия, са разработили повече от 100 държави.

Ето седем полезни хранителни навици, които ФАО препоръчва:

1. Яжте повече плодове и зеленчуци. В някои страни, препоръките по отношение на броя на порции плодове и зеленчуци, които консумираме всеки ден, е много специфични: например в Гърция се смята, че трябва да има шест порции дневно, в Коста Рика и Исландия – пет. Канада посочва дори и цвета на зеленчуци – един тъмно зелен зеленчук и един портокал на ден.

2. Следете количеството консумирани мазнини. Тази теза се формулира по различни начини, но в повечето от препоръките е посочено, че е необходимо да се намали количеството на твърди наситени мазнини и да се заменят животинските мазнини с растителни масла. В Гърция препоръчвам зехтин, във Виетнам – сусамово или фъстъчено масло.

3. Намалете приема на храни и напитки с високо съдържание на захар. Съдейки по всичко, обработена захар е вредна за здравето. Във всички страни, се препоръчва да се поддържа диета с ниско съдържание на захар и вместо сладкиши, бонбони и сладки напитки, се консумират плодове.

4. Съкратете ръсенето на натрий (сол). В Нигерия се препоръчва да се използват по-малко кубчета бульон, в Малта – ограничение на потреблението на готови храни, които са с високо съдържание на натрий. От друга страна, Колумбия предлага да се ядат по-малко преработени месни продукти, консервирани и пакетирани храни, които обикновено съдържат много сол. Така или иначе, диетолозите на всички страни са обединени в мнението, че намалява количеството на солта в диетата е добро за здравето.

5. Пийте вода! Препоръките на всички страни, показва, че водата е най-добрият начин, за да утолите жаждата си. Разбира се, най-напред е необходимо да се уверите, че е безопасно да се пие.

6. Ако пиете алкохол, да е с мярка. Ако наистина решите да пиете (без значение какво: бира, вино или високоалкохолни напитки), направете го умерено. Това е общо мнение.

7. Направете физическата активност незаменим елемент от ежедневието си. Тези, които имат заседнала работа и хора, които водят до заседнал начин на живот, се насърчават да се упражняват ежедневно поне 30 минути. В същото време препоръките на Бенин за диетата показват, че за хората, които извършват тежък физически труд, допълнителното физическо натоварване не е толкова важно.

Препоръките на различните страни има много други добри съвети за здравословно хранене: хранене трябва да е забавно (Румъния), семейството да се храни заедно (Венецуела), храната да се споделя (Коста Рика ), да не се преварява (Германия). Бразилия предлага алтернативен начин да класифицира продуктите според степента на тяхната обработка и препоръчва да се избягват храни, които са претърпели дълбоко технологично третиране. Някои препоръки за храненето също така показват, че е необходимо да се защитят природните ресурси и биологичното разнообразие на планетата, като се гарантира продоволствена сигурност и хранене за всички хора на Земята.

Препоръките за България, изготвени от нашето здравно министерство, са следните:

– Ограничете общия прием на мазнини, особено животинската мазнина. Заменете животинските мазнини с растителни масла при готвене.

– Ограничете консумацията на захар, сладкиши и сладкарски изделия, избягвайте безалкохолни напитки, съдържащи захар.

– Намалете приема на сол и солени храни.

– Ако пиете алкохолни напитки, трябва да консумирате умерени количества.

– Поддържайте здравословно телесно тегло и бъдете физически активни всеки ден.

– Пийте много вода всеки ден.

– Подгответе и съхранявайте храната по начин, който гарантира нейното качество и безопасност.

– Консумирайте житните култури като важен източник на енергия. За предпочитане е пълнозърнестият хляб и други пълнозърнести продукти.

– В хранителния ви режим трябва да има разнообразни продукти. Яжте редовно, отделете достатъчно време и се насладете на вашата храна в приятелска среда.

Leave a Comment