Тъкмо построихме оградата с Румъния и Африканската чума ни се обади отвътре

свинеферма

Свободно пашуващите източнобалкански свине ще бъдат затворени

Три дни след като бе обявено, че построяването на телената ограда с дължина 133 км от сухопътната ни граница с Румъния е приключило, Африканската чума по свинете (АЧС) ни се обади отвътре. За три мъртви прасета в село Тутраканци до гр. Провадия Националната референтна лаборатория доказа, че са заразени. Селото с малобройно население от под 300 човека е на минимум 150 кг от румънската граница. За тази остра заразна болест обаче бе съобщено, че се разпространява със скоростта на МПС. Още снощи започна избиването и загробването на всичките останали 23 свине в Тутраканци.

„Беше въпрос на време АЧС да влезе в България“, каза на извънредна пресконференция снощи директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев. Според него абсолютният приоритет оттук нататък е опазването на индустриалните свинеферми от проникване на вируса. В тях има почти половин милион свине. Дамян Илиев смята, че има шанс животните там да оцелеят, тъй като нивото на биосигурност в българските свиневъдни предприятия е изключително високо и се съизмерва с това на фермите в Дания.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е обявена 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Обявена е и десет /10/ км. наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение.

Африканската чума по свинете е остро вирусно заболяване, което се причинява от ДНК вирус от род Asfivirus на семейството Asfarviridae, съобщават в публикация от юли т.г. от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Вирулентността на вируса на АЧС варира в зависимост от щамовете, макар и да не е възможно да се идентифицират различни серотипове. Вирусът на АЧС е много устойчив в изпражненията на заразените свине, в трупове, в прясното свинско месо и в някои продукти от свинско месо. Африканската чума по свинете нанася значителни икономически загуби в засегнатите държави. Директните загуби за сектор свиневъдство в засегнатите до момента страни се значителни. Бързото разпространение на АЧС в природата (при дивите свине) представлява епизоотичен риск за много държави.

Leave a Comment