Лекарят-пчелар д-р Енчев: Пчелната отрова е по-мощна от хапче

 Може да бъде излекуван само добре мотивираният и непасивен в лечението човек

д-р Пламен ЕнчевД-р Пламен Енчев е специалист по вътрешни болести и в същото време вече 26 години е сред малцината (под 10) лекари в страната, които практикуват апитерапия – лечение с пчелни продукти. Той умее да си служи в практиката и с пчелна отрова чрез контролирано ужилване на болния на определени акупунктурни точки, с което се нарежда сред малцината от малцината. Обяснява, че апитерапията лекува около 700 заболявания. Лечителят използва холистичния подход – съчетава традиционната у нас медицина с хомеопатията и с лечението с пчелни продукти. 

Д-р Енчев живее в Хисаря и има 30 пчелни семейства, голяма част от които са настанени в градината му с биологично отглеждани растения. По биологичен способ лекува и пчелите си от обичайните вредители. Има лекарски кабинети в два хотела на курортното градче. Редовно участва в световни форуми на апитерапевти, а на 27 и 28 септември 2018 г. ще изнесе интересен доклад на Втората международна конференция за лечебните свойства на прополиса, която ще се проведе в София. Предварително споделя, че прополисът, добит в Родопите, притежава уникални качества, за които ще разкаже. 

Говори с безкрайно уважение за проф. Вася Банкова от БАН, за Стоймир Младенов и Павлина Починкова – апитерапевти и автори на книги от миналия век, и за Пейчеви – баща и син, от Пловдив.  

Агро Пловдив потърси д-р Енчев с много въпроси- от ползата от пчелни ужилвания до добива от мед тази година, а отговорите му бяха поучителни и увлекателни.  

Пчелната отрова – тежката артилерия на апитерапията

Лечението с пчелна отрова е изключително сериозно и към него трябва да се подходи с много голямо внимание. То е тежката артилерия на апитерапията. Болните трябва да бъдат селектирани от лекаря, който се занимава с това.

Първо, селектирам пациентите на база показания и свръхчувствителност към пчелна отрова. И второ, селектирам ги според тяхната мотивация, каза д-р Енчев. Ако болният анамнестично покаже данни за алегрия, изключвам това лечение. Подуванията и сърбежите от ужилвания не означават алергия, те са локална реакция. Данните за алегрия са затруднено дишане и уртикария. Над 70% от лечението на всеки един болен е в промяната на стила и начина на живот. Това изисква мотивация. Това опира до самия човек и възможностите му да разбере за какво става въпрос. Да разбере, че пасивно не може да бъде лекуван, отбеляза апитерапевтът.

Пчелната отрова лекува широк спектър от заболявания. Тук включваме всички остеоартрити. Това са ставно-дегенеративните заболявания.  Или артрозите с всичките им локации – било шийни или гръдни прешлени, поясни д-р Енчев. За по-големите стави като тазобедрена, донякъде коленна и глезени, лечението е по-трудно приложимо. Гръбначният стълб е сред най-подходящите за лечение с пчелна отрова. Съвременният стил на живот – със стрес и обездвижване, се отразява най-много на ставите на гръбначния стълб. Такива пациенти, които са подходящи, могат да бъдат лекувани с пчелна отрова чрез подготовка на организма няколко седмици преди това. Пчелната отрова има мощен ефект върху организма и поради това човек трябва да приема предварително пчелно млечице, пчелен прашец, прополисова тинктура.

Лечението започва с ужилване от пчела, макар че не харесвам думата ужилване, вметна докторът. Живата пчела предоставя цялото богатство на химичния състав на отровата. Хваща се със специална пинсета и се поставя на точно определена тригерна/акупунктурна точка. Постепенно се покачва броя на пчелите чрез два до три сеанса седмично. Общо процедурата се повтаря между 10-12 или 20-30 пъти в зависимост от заболяването. Тежките заболявания изискват по-продължителен курс на лечение. Отровата оказва най-напред мощен обезболяващ ефект. Стимулира оста хипоталамус-хипофиза-над бъбрек. Стимулира организма да секретира кортизолови хормони, които имат изключителен противовъзпалителен ефект. Тежки заболявания могат да бъдат благоприятно повлияни.

Тялото реагира, като мобилизира цялата защита на мястото на ужилване. Ние използваме тази мобилизация – отока, болката, зачервяването, прилива на кръв – за лечебен ефект, поясни д-р Енчев. На това място вече са настъпили определени проблеми в структурите. Ние успяваме да разнесем срастванията. Обезболяващият ефект е изключителен. Подобрява се кръвообращението, разнасят се токсините. Хиалуронидазата (ензим), която се съдържа в пчелната отрова, може да разнесе срасвания. Ефектът в много случаи е дълготраен, ако човек промени начина си на живот или изключи това, благодарение на което е стигнал дотук. Няма друга система, която да предполага по-добро лечебно действие. Това е сигурно. Единствено страхът от пчелната отрова е голям заради възможната алергична реакция. Но когато първите два-три сеанса се направят правилно, организмът е подготвен. Изключват се медикаменти, които биха имали негативен ефект, приложени едновременно с пчелната отрова. Лечението може да бъде много, много по-безопасно от съвременните химични средства, без да се омаловажава тяхното действие. В определени случаи на пациента може да се предложи медикамент и после да се продължи с пчелна отрова. Нещата са интересни, иска се опит и познание в тази област …  и постепенност.

Съвременен метод е т.нар. микроапипунктура, при която жилото на пчелата се изважда и със специална техника малка част от отровата се поставя на поредица от точки. Така успяваме с едно жило да обработим много акупунктурни точки. А това прави нещата много по-поносими за пациента и е един по-нежен метод за приложение на пчелна отрова.

Пчелната отрова може да бъде използвана под формата на медикаменти, тоест мехлем, но ефективността е значително по-ниска. Има такива мехлеми. В България не са толкова много, но се предлагат румънски, немски, украински, руски. Но никого не съветвам да провежда самолечение, защото е възможно да настъпи алергична реакция, отбеляза д-р Пламен Енчев. Самият пациент и лекарят трябва да бъдат подготвени за това, защото има много противопоказания.

Във времето на активен летеж и работа на пчелите отровата им е най-ефективна. Но и през зимата може да бъде използвана, когато температурата на въздуха е над 8 градуса и кошерът е разпуснал кълбото. В горещините през юли и август избягваме да прилагаме пчелна отрова. Най-благоприятен е есенният сезон и април-май-юни.

Д-р Филип Търч

Д-р Филип Търч

Пчелите притежават усета да жилят на места, на които трябва да жилят. Пример за това е бащата на модерната апитерапия д-р Филип Търч. Той е роден на 30 март 1844 г. в Прапорище, бившата Австро-Унгарска империя. (През 2006 г. рожденият ден на д-р Търч бе обявен от 15 апитерапевти, сред които и д-р Енчев, за международен ден на апитерапията.) Историята му е интересна, разказа лечителят от Хисаря. Минавайки покрай кошери, страдащият от тежки ставни проблеми д-р Търч бил нажилен от голям брой пчели. След токсичния синдром, той е почувствал рязко подобрение и е започнал активно да се интересува от дейността на Лукомски – руснак, който е работил по същото време с пчелни продукти. Филип Търч започва динамично да прилага пчелна отрова, като е стигал до 2-3 хиляди ужилвания на пациент за година-две. Лекувал е хора с тежки форми на ревматизъм и ревматоиден артрит. Тогава не е имало никаква друга алтернатива. 

2006-а година.  На конгреса на апитерапевтите в света 30 март е избран за празник на лечителите с пчелни продукти. Д-р Енчев е последният вдясно Снимка от личния архив на апитерапевта

2006-а година. На конгреса на апитерапевтите в Германия 30 март е избран за празник на лечителите с пчелни продукти.        Д-р Енчев е последният вдясно
Снимка от личния архив на апитерапевта

Интересно е лечението с пчелна отрова на едно на пръв поглед безобидно заболяване, което е по-скоро козметичен проблем – т.нар. алопеция ареата – окапване на косата на петна. Това се лекува изключително ефективно с пчелна отрова. Тук не говорим за конституционално окапване, секна възрастните д-р Енчев.

По време на лечението с пчелна отрова болният не трябва да приема алкохол в никакъв случай. Вземат се големи дози витамин С. Трябва да се консумира само растителна храна. 

Прополисът детоксикира черния дроб и подмладява

Второто по сила въздействие е на прополиса. Много може да се каже за този ширококомпонентен продукт. Пчелите го събират от кестен, върба, топола, чиито пъпки напролет са лепкави. Това се дължи на растителните флавоноиди и флавони, които растенията използват за собствена защита. Пчелите събират точно това, което им трябва. Интересен е фактът, че прополис от различни части на света и с различен състав има приблизително еднакво действие. И дори пчелите успяват в различен период от развитието на пчелното семейство в зависимост от нуждите да съберат точно този прополис, който им трябва. Пчеларите събират прополиса със специални мрежи. Приготвя се т. нар. хидроалкохолен разтвор по определен начин. Съхранен в хладилник, той е изключително благоприятен като имуномодулатор, антиоксидант, детоксикатор на черния дроб. Прилага се 10 до 30 капки два до три пъти дневно при здрави хора. Дозите се определят от апитерапевт. Децата също могат да приемат прополис, но трябва да се избягва алкохолният разтвор.

Прополисът стимулира клетъчната апоптоза. Всяка една клетка, която е излязла извън контрол заради някаква злокачествена дегенерация, което се случва ежедневно с много клетки, организмът я улавя и стимулира нейната клетъчна смърт. Тоест, прополисът изчиства тялото от дегенериралите клетки. Затова кожата на хора, които приемат големи дози прополис, видимо се подмладява след продължително лечение от 3 до 6 месеца. Устойчивостта на организма рязко се подобрява след няколко курса. Една простуда, бронхит могат да бъдат лекувани в началото им само с прополис. Заболяванията на храносмилателния тракт – язви, гастрити и колити – също.

Пчелното млечице връща енергията

Пчелното млечице е един сложен продукт. (Голяма част от тези продукти д-р Пламен Енчев добива от собствения си пчелин – б.р.) Има регулиращ ефект върху вегетативната нервна система. То е едно прекрасно средство, което може да бъде използвано за тонизиране на организма при деца с хипотрофии, възрастни хора, които са отслабнали и не се хранят. Основното е да се приложи в малко количество с размерите от лещено до грахово зърно задължително под езика за две-три минути, за да се резорбира. Никога млечицето не се гълта директно, защото се унищожава оксаловата киселина. То е много чувствителен продукт.

Прашецът – срещу хроничен колит, стрес и физическа умора

Пчелният прашец е богат на витамини, минерали, микроелементи. Съдържа между 20 и 30% белтъчни вещества – заменими и незаменими аминокиселини. Разбира се, не може да бъде заместител на месото, вметна Пламен Енчев. Приема се по 1-2 чаени лъжички, разтворени в кисело мляко или вода като десерт. Прашецът влиза основно в лечението на хроничните колити. При пролетна умора, хора, подложени на интензивен стрес и физическо натоварване, могат да вземат по 1-2 супени лъжици – 30-35 грама на ден, а може и повечко.

Пергата е претърпял млечно кисела ферментация и обогатен допълнително прашец, моделиран от слюнчевите жлези на пчелите. Тя се използва в по-минимални дози – 3-4 цилиндърчета са достатъчни.

Въздухът от кошера балансира чакрите, пресованият мед е най-ароматен

Вече има доста пчелари, които са построили така наречените пчелни къща. В къщата пчелите се намират отдолу, отделени с мрежа. Отгоре е поставено дървено легло. Човек може да легне и да почива половин-един час. Доказано е, че пчелният кошер променя енергийно полето в близост и това оказва балансиращо влияние върху чакрите (енергийните центрове в тялото). Въздухът е наситен с ароматни вещества. Всеки пчелар знае как ухае, когато вади мед. Затова е най-скъп медът, който е пресован, а не центрофугиран. При пресоването се губят минимум ароматни вещества от меда. По тази причина е ценен и медът в пита.

Битува някакво схващане, че има и не чист мед у нас. За мен това са някакви остатъци от миналото. Много малко са пчеларите, които могат да направят такава практика. Медът масово е качествен и хубав. Разбира се, който може да си го позволи, биологичният мед е най-добър.

Причината на причината на причината

Апитерапията не работи изолирано, въпреки че е всеобхватен метод, обобщи Пламен Енчев. Аз винаги работя с конвенционалния подход – правилната диагноза е необходима, за да знаем какво от апитерапията помага. Имам холистичен подход, тоест лекувам причината на причината, а някой път причината на причината на причината. Един човек не може да бъде излекуван, първо, ако той не желае и второ, ако не се търси причината. Днес хората искат бързо и ефективно лечение. Магическо хапче. И така биват, меко казано, манипулирани.

За личния пчелин

Всяка свободна минута или час използвам за пчелина. Това ми дава енергия, възстановява ме и е много приятно хоби. Аз съм на принципа да въздействам минимално върху кошера, затова не го отварям често. Ориентирам се от поглед какво става. Водя си и дневник, защото не всичко може да се запомни. Види ли летежа на пчелите, познава ли района, знае ли какво се случва в сезона, опитният пчелар няма необходимост да отваря кошерите. Не съм направил финални сметки, но тази година получих средно по 25 кг от кошер при всички случаи, пресмята набързо д-р Енчев.

Ходя и с къси панталони при пчелите. Всеки пчелар може да се почувства напрегнат, когато го нажилят повече пчели, но е нормално – ние влизаме, вземаме им меда, буквално сме едни крадци за тяхното семейство. Когато го правим интелигентно, семейството не страда. Аз съм от тези пчелари, които практикуват пчеларство не за печалбарство, а за производство на истински качечествен пчелен мед. Оставям на пчелното семейство максимално количество мед за зимата. Всеки пчелар при нужда подхранва – най-добре е да се дават цели пити с мед. Подхранва се и със захарен сироп. Когато е извън сезона на медосбора, това не пречи на семейството и пчелите го оползотворяват само за храна.

Станах пчелар през 1992 г., припомня си апитерапевтът. Докато работех в САЩ през 1998-2006 г., баща ми се грижеше за пчелите. В Америка д-р Енчев е лекувал пациенти с трудно заздравяващи рани по домовете им. Опитът там му е помогнал да изобрети, когато се е завърнал, свой мехлем, съставен от пчелни продукти, за подобни рани.

България изостава, наблюдава пчеларят-лекар. Апитерапията в Западна Европа активно се развива. В Германия прополисът е признато лекарство, а и касата плаща за апитерапевтични методи. А у нас за това лечение не се и споменава в нормативите.

Leave a Comment