Колко ли земя е наторена от отпадъка на биогаз инсталацията на „Градус“ в Нова Загора?

Депутати от БСП задават въпроси с грешки, земеделският министър отговаря правилно
Снимката е с илюстративен характер

Снимката е с илюстративен характер

Дали заради протестите на Нова Загора срещу обгазяването на града от биогаз инсталацията на „Енерджи – 2″ООД или заради друг сигнал, депутати от левицата зададоха три донякъде странни въпроса (като изключим последния) на министъра на земеделието и изискаха писмен отговор. Той ще им бъде връчен утре, 9 ноември.

Георги Стоилов и Иван Димов питат: 1.) „Върху колко хектара земя са вложили от „Милениум 2000″ООД – Стара Загора, „Анджелус Естейт“АД – Стара Загора и ЕТ“Диана-МИ-Минчо Чинчев“ – с. Кортен, община Нова Загора, област Сливен  закупените 80 863,48 тона течен инфилтрат и 18 201,80 тона твърда фракция от „Енерджи-2“ – Нова Загора за периода 1.04.2015 г. – 01.09.2018 г.?

Във втория въпрос депутатите се интересуват колко тор е доставил на биогаз инсталацията ЕТ „Диана-МИ-Минчо Чинчев“ за същия период. А в третия питат дали са извършени лабораторни изследвания на инфилтрираните течен и твър тор, които излизат от „Енерджи-2“, за наличието на Ешерихия коли и Салмонела.

(Наши проучвания показаха, че депутатите са сбъркали името на доставчика на оборски тор. Той не е ЕТ „Диана-МИ-Минчо Чинчев“, а е ЕТ „Диана-МИ-Минчо Иванов“. Минчо Иванов е председател на Асоциацията на черно-шарената порода. Объркали са също така името на винарната „Анджелус естейт“, в която участват членове на фамилията Ангелови. Вече повече от две години името й е „Ейнджълс Естейт“. )

Министър Порожанов отговаря, че трите фирми са наторили през периода 2 133,5 хектара. ЕТ „Диана-МИ-Минчо Иванов“ е предал на биогаз инсталацията за същото време 12 576 тона говежди тор.

В отговора се посочва още, че са извършени изследвания на тора на „Енерджи-2″ООД и резултатите са, че продуктът е чист от въпросните бактерии.

„Енерджи-2“ доскоро бе „Градус-2“ на братята Иван Ангелов и Лука Ангелов. От 17 юли т.г. дружеството е с новото име. По данни от Търговския регистър в биогаз инсталацията работят 27 човека. Съоръжението за производство на електрическа и топлинна енергия при анаеробно разграждане на биомаса от растителен и животински произход се намира в квартал „Индустриален“ на Нова Загора върху терен на инвеститорите. На протестите на гражданите от РИОСВ отговарят, че показателите за замърсяване на въздуха са в нормите. Фамилията Ангелови и друг път е предизмиквала обществено недоволство. Организации за защита на животните протестираха неведнъж против фермата за норки в с. Маджерито, която бе създадена през 2015 г. и за която Агро Пловдив пръв информира, но тя все още работи.

Leave a Comment