Нови хибриди царевица и слънчоглед и продукти за растителна защита от Corteva Agriscience™

Иван Костадинов и Иван Дражев

Нови хибриди царевица и слънчоглед, както и решения за растителна защита, бяха представени пред 8-ия Агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите от бъдещия световен лидер в аграрната индустрия Corteva Agriscience™. През юни 2019 г. новата компания официално ще обедини бизнесите на Пионер (Pioneer), Дау Агросайънсис (Dow AgroSciences) и ДюПон (DuPont), съобщи Иван Костадинов, Мениджър продажби.

„Тези 3-5-8% предимство в добива на новите хибриди, които ще ви представим, се сравняват с наши хибриди“, поясни предварително Костадинов. И допълни, че когато една фирма има водещ пазарен дял, е нормално и логично да се сравнява със себе си.

Пет предложения при царевицата

Защо царевичната селекция с марката Pioneer® е най-добрата, риторично попита продуктовият мениджър Иван Дражев и отговори: „Висок добивен потенциал, разнообразни хибриди във всяка една група по ФАО и всяка година нови хибриди, които са по-добри от тези до момента. Принципът при нас е, че всеки нов хибрид, който вкарваме в практиката, трябва да бъде поне с 3 до 5% по-висок добивен потенциал от аналоговия, който вече се отглежда.“

Селекцията на Optimum® AQUAmax® хибридите е благоприятна за сухи условия с ограничени водни ресурси. Тя е въведена преди повече от 10 г. Добивът е висок и стабилен както при сухи, така и при влажни условия. Хибридите са селектирани така, че да бъдат опрашвани и оплождани при температура до 37 градуса, информира Дражев.

Продуктовият мениджър съобщи, че пет нови хибрида ще бъдат внедрени през тази стопанска година. Ще има един ранозрял в групата по ФАО 240 – Р8407. Три хибрида са в група 400.  Това са Р9757, Р0164 и Р0268. Като добивен потенциал те са по-добри от познатите хибриди в тази група. Последният от новите хибриди е в група по ФАО 620 – Р1241.

„Както коментирахме, тази година е царевична. Бях приятно изненадан, че на някои места без напояване, благодарение на многото дъждове, на производствено поле земеделец получи от късни хибриди 1750 кг от декар от“, добави Иван Дражев.

Пионер е безспорен пазарен лидер, коментира данни от маркетингови проучвания Иван Дражев. През настоящата 2018 година от първите най-продавани 17 хибрида в страната, 13 са на Corteva Agriscience. От тях 5 са Optimum® AQUAmax® хибриди.

Относно наблюденията на компанията за средните добиви царевица от всички опитни полета на Пионер (над 100), Иван Дражев обобщи, че във влажна година като 2018-а късните хибриди дават най-висок добив.

Относно растителната защита – другото направление на Corteva Agriscience, продуктовият мениджър посочи три решения срещу широколистни плевели – Мустанг®, Старане™ Голд и Кабадекс™ Екстра – хербициди с широк спектър на действие.

Три нови хибрида при слънчогледа

И при слънчогледа фирмата е пазарен лидер. Специално при високоолеиновите хибриди Дражев препоръчва Р64НЕ118 с маслено съдържание до 51% и олеинова киселина над 92%.

Интересен хибрид е Р62LE122, който може да се отглежда и като първа, и като втора култура заради неговия къс срок на вегетация. Добивите от този хибрид, а също и от P63LE113, отглеждани като втора култура, са между 150 и 290 кг/дка според това дали технологията на отглеждане е екстензивна или интензивна.

Болшинството хибриди слънчоглед са селектирани с устойчивости на най-разпространените раси на мана (Protector Мана), както и на синя китка раси F-G (Protector Синя Китка).

Нови слънчогледови хибриди са P62LE122, P64LL129 и P64LL125. „С последните два аз специално се гордея, защото са създадени от българския селекционер Нено Ненов, който работи във фирмата.“, информира продуктовият мениджър.

Той обърна внимание на викосоолеиновия конвенционален хибрид  P64HH132, който даде най-висок добив спрямо всички фирмени хибриди, включително и хибридите еталони през 2018 година.

Слънчогледовите хибриди на Пионер държат водещ пазарен дял, като от първите 4 най-отглеждани от земеделците в България, три са на Пионер (бъдещата Corteva Agriscience).

През 2019 г. компанията ексклузивно ще предлага фунгицида Алегро® от линията AgCelence на фирма БАСФ. Фунгицидът е изключително ефективен срещу брашнестата мана, мрежови петна, септориозата, видове ръжди и др. по житните култури.

Сред най-новите фунгициди е Фонтелис™. Той е на базата SDHI молекула и контролира видове гниене (сиви и кафяви), листни плесени, брашнести мани, струпясване по голям брой зеленчукови и овощни култури.

Фирмата е доста силна в инсектицидите. Сред новите продукти има такъв, който ще контролира листни въшки и белокрилки в оранжерии.

Синеис™ 480 СК е широкоспектърен инсектицид, синтезиран от дрожди, които са останали при производството на ром в Карибския басейн. В Канада третират семена на царевица с него, допълни Иван Дражев.

Експертът информира аудиторията, че скоро ще бъдат внедрени хербициди с активното вещество Арилекс срещу широколистни плевели при житни, рапица и слънчоглед.

От 2019 г. като нов продукт за пшеница се предлага хербицидът Корело® Дуо 85 ВГ. Той е ефективен при заплевяване с житни и широколистни плевели при пшеница.

Друга новост, която скоро ще се внедри в практиката, е Азотен стабилизатор, създаден на базата на бактерии. Приложен при определена фаза на царевицата и при наличие на влага, той не позволява азота да преминава в неусвояема форма и осигурява 100-процентово усвояване на наличния азот от почвата.

Иван Дражев информира още, че в Corteva Agriscience българският екип е увеличен. Нови четири регионални промотъра са назначени в бизнеса със семена и още два в направлението за растителна защита.

Иван Костадинов, Мениджър продажби в компанията, обърна внимание на няколко важни практически въпроса. До юни 2019 г. торбите на Пионер ще запазят настоящия си вид със 150 хил. семена при слънчогледа и 80 хиляди при царевицата. Той препоръча на земеделците да подадат към дистрибуторите информация за количествата семена, които са им необходими, за да може да се извършат доставките навреме.

 

Leave a Comment