Растителна защита от БАСФ при слънчоглед и рапица. Какво ново?

Пулсар Плюс вече с официална регистрация при Clearfield и Clearfield Plus хибриди
Прилагането на фунгициди срещу болести по слънчогледа увеличава добива с 15%

С новина започнаха презентацията си за растителна защита в слънчоглед и рапица експертите на БАСФ на зимната си среща с фермери в Пловдив. 

Решения при плевели и болести в слънчогледа

Мария Неделчева „Пулсар® Плюс вече официално е регистриран като един хербицид и едно решение за слънчогледови хибриди Clearfield и Clearfield Plus. Благодарение на дългогодишните опити, които БАСФ провежда със семенарските компании, и благодарение на динамичното развитие на селекцията на Clearfield хибридите, вече и на българския пазар и двете линии са носители на устойчивостта. По тази причина от 2019 г. вие можете да изберете Пулсар ® Плюс и да се справите със заплевеляването както при Clearfield, така и при Clearfield Plus хибридите.“ Новината съобщи търговският мениджър на БАСФ в България Мария Неделчева.

Дозите зависят от степента на заплевеляване и от вида плевели на полетата, уточни тя. „Ако имате лесни плевели като синап и черно куче грозде, можете спокойно да използвате дозата от 120 мл Пулсар® Плюс при двете линии хибриди. Ако имате по-трудни за контрол плевели като лобода, паламида, бутрак, дозата от 160 мл Пулсар® Плюс се равнява по ефикасност на дозата от 120 мл Пулсар®.“

Мария Неделчева припомни, че до неотдавна част от хибридите не са били достатъчно устойчиви на имазамокс (Пулсар). По тази причина фермерите нерегламентирано са намалявали регистрираната доза от 120 мл/дка на Пулсар, за да постигнат и спестяване, и по-малък стрес върху слънчогледа. Сега обаче те могат да избират дози между 120 и 160 мл/дка, посочени в регистрацията на продукта. Пулсар® Плюс в 200 мл се препоръчва само за Clearfield Plus хибриди, които нямат генетическа устойчивост на Синя китка, макар че такива реално вече почти не се предлагат на пазара.

В Пулсар® Плюс може да се работи с намалена доза, защото формулацията му е подобрена. В нея силата на имазамокс е допълнена от много аджуванти и ко-формуланти, които улесняват прилепването и по-бързото проникване в растенията.

Пулсар Плюс е може би хербицидът, който пасва идеално и на инвестиращите и на спестяващите фермери. Защото всеки тип фермер може да намери добавена стойност в зависимост от това какво търси. Инвестиращите могат да намерят по-добра формулация, по-добро съотношение качество-цена и в крайна сметка безупречен контрол. Спестяващите търсят по-добра цена и могат да я получат с по-ниска доза – от 120 до 160 мл/дка. И друго, което могат да получат, особено ако залагат и на двете технологии, да не се налага да пресмятат какво количество продукт им трябва от Пулсар и Пулсар Плюс, а да си закупят само един продукт и да действат на двата вида хибриди с едно решение“, обясни търговският мениджър.

Върбан ВърбановСтомп® Аква е новата микрокапсулна формулация на Стомп® и държи посева чист, докато решим с каква доза да влезем с Пулсар® Плюс. Това ни е важно, защото плевелите, пониквайки заедно със слънчогледа, до момента на вегетационно третиране силно подтискат културата“, припомни поредността на третиране с хербициди регионалният мениджър за Южна България Върбан Върбанов. Стомп® Аква подтиска широк спектър от широколистни плевели и голяма част от житни. Но експертът срещу житни плевели при почвените хербициди е Спектрум®.

Случи ли се обаче влажна пролет или силно заплевеляване от коренищни житни плевели, тогава се налага да ползваме балурицид, посочи решение при друга ситуация Върбан Върбанов. В слънчогледа балурицидът е Стратос® Ултра. Той се справя с всички житни плевели, включително и с балур от коренища и кощрява. Притежава ненадмината селективност към  културата и отлична борба с житните плевели. 

Тодор ЕвтимовСвикнали сме да гледаме на слънчогледа като на непретенциозна култура. Да, има мощен хабитус да преодолява жегите … Само че пропускаме един малък факт: че, за да достигне до своя хабитус, той преминава през малки и критични моменти“, акцентира техническият мениджър Тодор Евтимов. Като критична фаза той определи образуването на трета и четвърта двойка листа. Именно тогава започват първите заразявания с различни патогени. „За да не изпадате в неприятни ситуации, обръщайте внимание на тези заболявания: фома, фомопсис, алтернария. И на най-големия проблем – склеротиния“, изброи фитопатологичните рискове, свързани със загуби на добив Евтимов. Той посочи, че като ръководител на отдел „Научна и развойна дейност“ в България и в страните от Западните Балкани, една от целите на екипа е да следи как плевели, болести и неприятели успяват да се адаптират и как реагират културите на това.  Техническият мениджър отбеляза, че през последните години заболяванията заемат все по-голям превес при отглеждането на слънчоглед, без значение от неговата технология. БАСФ предлага като решения Пиктор® и Ретенго®. Пиктор® е първият продукт, комбинация на SDHI и стробилурин при маслодайни култури. 

Заболявания като черни петна или фома, кафяви петна или фомопсис, неща, които бяхме свикнали да наблюдаваме само по стеблата, вече могат да се открият и по 4-6-8-ми лист.  Алтернарията се забелязваше във втората половина на вегетацията, сега можем да я открием и по първите листа. Това говори за динамика и промяна в патогените. Склеротиния? Масово я очаквахме след цъфтеж, но в последните години се появява в доста по-ранни фази“, описа измененията в пораженията на патогените Тодор Евтимов.

Реакцията на земеделците би могла да бъде да внесат по-рано Ретенго® в доза 50-80 мл/дка или Пиктор® в доза  30-50 мл/дка. Пиктор® е най-доброто решение в борбата срещу болести при маслодайни култури, счита техническият мениджър. През последните 8 години и не само у нас специалистите забелязват увеличаване на добивите средно с около 15%  като вариациите са от 7-8% до 25%. Как се стига до това? Първо и основно растенията си насочват енергията към изхранване на семките, вместо към борба с болестите. „Когато имаме опазено от болести растение, то изхранва по-добре семките и увеличава не само добива, но и качеството на маслото“, увери Тодор Евтимов.   

Решения при рапицата

„БАСФ все по-стабилно и сериозно влиза в рапица – и не само като пълна растителнозащитна технология, но и като семена. Дали е конвенционална рапица с Бутизан® или е Clearfield с Клеранда® – и при двата варианта и съответнте условия можем да вложим Стратос® Ултра през есента“, посъветва Върбан Върбанов.

Карикс® е едно от най-важните вложения, според него. Това е растежен регулатор и фунгицид и той е единствен на българския пазар продукт с типично растежно регулатотно активно вещество в състава си. Рапицата прави силни разклонения, а разклоненията са това, което създава добива заради повечето шушулки. Когато цъфне рапицата и видим централния цветонос, се радваме, но той дава едва 10% от добива.

„Какво можем да направим ние за културата? Да внесем Карикс® като регулатор и фунгицид. Фунгицидът е необходим , тъй като обичайно пролетта е влажна“, добави регионалният мениджър.

 Карикс® се внася до цъфтеж, до първа поява на жълти венчелистчета, след което Върбанов препоръчва да се приложи следващия основен фунгицид – Пиктор®. За рапица той е силно необходим, защото венчелистчета, падайки по стеблата на растенията, стават лесна хранителна среда на болестите, чиито следи никой не иска да вижда на полето. А през годините Пиктор ясно защити инвестицията за земеделците, отплащайки се с над 15% увеличаване на добива в рапица.

Прочети още: Ваня Горчева, БАСФ: Правим още по-добри промоции за 2019 г. с грижа за българското земеделие

Leave a Comment