Махатма Ганди: Никой не може да ме обиди без моето съгласие

BASF

На 18 март 1922 г. освободителят на Индия от британската империя Махатма Ганди получава присъда от 6 г. затвор заради гражданско неподчинение и се озовава зад решетките. по това време той е бил начело на Индийския национален конгрес. Напуска килията през февруари 1924 г., за да му бъде направена операция от апендицит и повече не не завръща. 

Махатма Ганди е високообразован за своето време индиец от кастата на вайшите (търговци, фермери и други), завършил право в Лондон. След като не успява да си намери работа нито като адвокат, нито като учител в родината си, той става чиновник в Южна Африка, където прекарва 22 години. Когато се завръща в Индия през 1915 г., той постепенно създава пътя, по който субконтинента може да извоюва свободата си. Неговата основна идея е постигане на целите чрез несъдействие английските власти и ненасилие. За Ганди не съществува нищо, което може да оправдае насилието. Той налага принципа „свадеши“ за бойкот на чуждестранните стоки, особено ако са британски. Ганди увещава индийските мъже и жени, бедни или богати, да прекарват време всеки ден, предейки кхади в подкрепа на движението за независимост.

„Несътрудничеството“ се радва на широк успех, увеличавайки екзалтацията и участието на всички слоеве на индийското общество. Но точно когато движението достига своя връх, то приключва внезапно в резултат на насилствен сблъсък в град Чаури Чаура, щата Утар Прадеш, през февруари 1922 г. Страхувайки се, че движението е на път да поеме завой към насилие, и убеден, че това ще сложи край на цялата му работа, Ганди спира кампанията за масово гражданско неподчинение. Арестуван е на 10 март 1922 г., съден за противодържавна дейност и осъден на шест години лишаване от свобода. 

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята“, възкликва Алберт Айнщайн, когато се запознава с идеите и живота на Ганди.

Махатма Ганди

През 1942 г. Ганди призовава за незабавната независимост на Индия и заради това е арестуван отново и прекарва 2 години в затвора. През целия си живот той е зад решетки общо осем години.

След независимостта на Индия, постигната с ненасилие (ахимса) през 1947, той се опитва да спре индуски-мюсюлмански конфликт в Бенгал – начинание, което води до убийството му в Делхи от Натурам Годсе –индуски фанатик, който обвинява Ганди за направените на Пакистан отстъпки.

ДЕСЕТТЕ ПРИНЦИПА НА ГАНДИ:

1. Промяна

“Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света.”

“Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отново – това е мит на атомната ера, – колкото в това, да можем да изградим отново себе си.”

2. Контрол

“Никой не може да ме нарани (обиди) без моето разрешение.”

3. Прошка

“Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните.”

“Принципът „Око за око“ може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят.”

4. Действие

“Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”

5. Сегашният момент

“Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”

6. Всеки е човешко същество

“Аз съм обикновен човек склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.”

“Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силният може да прояви слабост, както и най-мъдрият може да сгреши.”

7. Постоянство

“Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.”

8. Доброта

“Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”

“Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.”

“Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.”

9. Щастие

“Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”

“Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде добре.”

10. Развитие

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.”

 

Leave a Comment