Ферма „Под Балкана“ отпразнува 3 г. в Пловдив

Малкото, но вече популярно в Пловдив магазинче на фермата „Под Балкана“ на ул. „Порт Артур“ в „Южен“ отпразнува 3 г. този следобед. На тържеството бяха поканени приятели на автентичните млечни продукти, производство на сем. Кулови, чието стопанство и преработка са в землището на с. Васил Левски, Карловско.

Таня и Агора Кулови

Таня и Агора Кулови

Прочети още: Нещо истинско и библейско: Каракачанска ферма под връх Ботев с хиляди животни

Фамилията отглежда от десетилетия крави – млечни и месодайни породи, овце, кози, биволи, коне и кучета. От 4 години преработва млечната суровина в цялото й асортиментно богатство, а от четири месеца има и цех за преработка на месо. 

Агора и Таня Кулови – майка и дъщеря,  разказаха, че клиентите често забелязват прямяна във вкуса на млеката и сирената. „Така е, защото животните пасат различни треви през различните сезони и пашата оказва влияние върху аромата и вкуса. Освен това понякога има повече биволско мляко, друг път повече овче или краве. Количеството тук зависи от времето за раждане на майките овце, кози, крави или биволици, и съответно изхранването на новородените, към които отива голяма част от издоеното мляко. 

„В Пловдив най-много се купува кравето сирене, докато в София върви повече козето. На фермерските пазари пък се търсят най-често биволски млечни продукти. В Пловдив също имаме клиенти, които купуват по 11-12 литра прясно биволско мляко наведнъж“, разказаха от магазина. 

Прясното мляко е търсено, тъй като то не е хомогенизирано. Това означава, че се продава и със сметаната в него, обясни Таня. 

Фамилията засега не възнамерява да открива магазини и в други градове. В Пловдив пристигат клиенти от Смолян, Кърджали, Пазарджик, с. Бачково. Кулови редовно участват във фермерския фестивал в София всяка сряда. Не пропускат и други популярни събития, за които получават покана. 

Част от гостите на рождения ден

Част от гостите на рождения ден

„В никакъв случай няма да се откажем от животновъдното стопанство, защото ако не е то, няма откъде да взимаме суровина за производството на млечните и местните продукти. Животните у нас от година на година намаляват, а мандрите са прекалено много на брой“, поясни Агора. 

Leave a Comment