Доц. Петър Чавдаров: Проблемът на доста зеленчукопроизводители е, че не знаят кога и с какво да пръскат и торят

Продукцията се отглежда на принципа „каквото стане“
Цените на домати, пъпеши, пипер хвърчат в разгара на лятото
Петър Чавдаров

Петър Чавдаров

По-високите цени на домати, пъпеши, пипер и други култури тази година идват заради незнанието на доста хора как да опазят продукцията на полето от вредители. По-ниската реколта вследствие на болести и неприятели рефлектира върху пазари и цените на продукцията са стабилно високи, коментира доц. Петър Чавдаров от Института за растителни генетични ресурси „К. Малков“ в Садово.

Това лято доста неприятели са нападнали полските домати – Тута Абсолута, нощенки, трипсове. Заедно с тях растенията са атакувани и от бактериози, мана и други.

„Винаги съм казвал, че растителната защита трябва да се води превантивно през 6-8 дни.След дъжд третиранията със системни и системно-контактни препарати са задължителни. Когато продукцията се прибира, трябва да се използват пестициди с по-малък карантинен срок. Допуснеш ли болестта да се прояви, оттам нататък почти нищо не можеш да направиш“, коментира доц. Чавдаров. Трипсовете и листните въшки пренасят вирози и ако зеленчуците се разболеят, реколтата е приключила. Според него доста хора не знаят кога и с какво да третират и отглеждат продукцията на принципа „каквото стане“.

„Забелязвам при нивите с пипер, че доста от растенията са със слънчев пригор. Там, където производителите не са подхранили с калций, има и върхово гниене“, допълни специалистът по растителна защита.

домати със защитна мрежаВ горещите дни опасността от окапване на цветовете е голяма, особено, ако не се полива редовно и, най-добре, с капкови системи. Засенчването с мрежи също е препоръчително.

„Както при житните, така и при останалите земеделски култури, инвестициите са задължителни, ако искаш да развиваш сериозен бизнес“, обобщи доц. Чавдаров. Който не инвестира, страда от поражения от най-различно естество и накрая се отказва.

По оперативни данни на земеделското министерство, тази година площите с полски домати са с почти 33% по-малко, а средният добив е с 28% по-малък (1346 кг/дка). Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) пък не дава информация за цената на едро на отглежданите на открито домати, може би защото цените им са доста по-високи в сравнение с лятото на 2018 г., когато са били средно по 1,35 лв./кг. Цената на оранжерийните домати по последни данни е 2,20 лв.

Площите с пипер според министерската статистика са с 5,6% по-малко в сравнение с 2018 г., но пък средният добив е с 35 на сто по-висок (723 кг/дка). Средната тържищна цена на зеления пипер е 1,30 лв. през предишната седмица, а миналата година е била 1,17 лв.

За пъпешите също липсва актуална средна цена в бюлетина на МЗХГ. Миналогодишната е била 0,92 лв., а в последния седмичен бюлетин на ДКСБТ данни за пъпеши и дини също няма.

Любопитно е, че според статистическия отдел на министерството площите с пъпеши са с 12,4% повече спрямо 2018 г. и са общо 18 045 дка. Този ръст обаче по никакъв начин не се отразява на пазарните цени, които тази година на дребно са твърдо над 1 лев, а преди две седмици стигнаха и 1,60 лева/килограм.

 

Leave a Comment