Жътвата на слънчоглед в област Пловдив започна с 15 дни по-рано и с над 15% по-ниски добиви

Няма изгледи за дъждове, за да тръгне кампанията по сеитба на рапица

Снимка на полето с JD8320R (3)Жътвата на слънчоглед започна миналата седмица в област Пловдив, като подрани с около две седмици. Слънчогледът прекалено бързо узря в питите и зърната останаха дребни и без влага. Това се отрази и на добивите в тазгодишната реколта.

„Ако миналата година средните добиви от слънчоглед бяха между 280 и 300 килограма от декар, сега са между 200 и 260 килограма“, информира Людмил Работов, председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите. „Причината е в продължителното засушаване и високите дневни температури.“ Именно заради тях се е стопила и разликата в технологичното развитие на по-ранните и по-късните сортове, които на практика са се изравнили като срок на зреене.

По-ниските добиви на слънчоглед не са единствената лоша новина за бранша. Метеоролозите не прогнозират валежи до края на август, дори до 20 септември. Според Accuweather.com първите дъждове се очакват към 20-21 септември, а през целия следващ месец среднодневните температури ще са 29-31 градуса.

„Лошото е, че сме закупили семена, а скоро не се очертават условия за сеитба“, коментира Работов. Той припомни миналогодишната кампания, когато след не особено обилен дъжд, производителите побързали да засеят рапицата, тя поникнала, а след това към 30% от растенията изсъхнали заради дългия сушав период. „Всички очакваме да завали и то не по-малко от 40 литра дъжд, за да сеем, но подобни изгледи няма. Затова наистина не знам дали въобще ще имаме шанса да отглеждаме рапица в района“, каза обезсърчен председателят.

Годината определено не е от най-добрите за Пловдивска област. Средните добиви от пшеница тук, по данни на МЗХГ, са 377 кг от декар, което е значително по-ниско количество от средното за страната – 519 кг/дка. Реколтата на доста от зърнопроизводителите, които отглеждат западна селекция сортове, е била с ниски добиви заради вирусни болести и нематода. Българските сортове се оказали по-устойчиви и дали с около 200 килограма по-висок добив. На фона на по-слабата реколта, ситуацията допълнително се влошава от по-ниската с 15% цена на хлебната пшеница. При 345 лв./тон на 15 август 2018 г., в средата на август тази година тя е 292 лева.

Leave a Comment