Индексът на ФАО за цените на храните пое надолу заради зърното и захарта

Индексът на зърнените храни за август падна с 6,4%, на растителните масла се повиши с 5,9%
Постигнат е исторически максимум в консумацията на ориз
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

Според доклада на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, публикуван днес, през август глобалните цени на храните се понижиха, поради рязък спад на цените на основните култури и захарта.

Средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на най-често срещаните видове хранителни стоки, беше 169,8 пункта през август 2019 г., което е 1,1 процента по-ниско от показателя за юли, но все пак с 1,1 процент по-висока спрямо август 2018 г.

Индексът на цените на зърнените храни на FAO е 6,4 процента под нивото от предходния месец. Цените на царевицата бяха значително по-ниски поради очакванията за много по-висока от предишната прогнозирана култура в Съединените щати, най-големият производител и износител в света. Цените на пшеницата също продължиха да бъдат под натиск, отразявайки значително количество експортни оферти, докато цените на ориза леко се покачиха поради сезонния ефект, както и опасенията относно влиянието на климатичните условия върху реколтата в Тайланд.

В сравнение с юли индексът на цените на захарта на ФАО падна с 4,0%, главно поради отслабването на бразилския реал, както и прогнозираното увеличение на доставките на стоки от Индия и Мексико.

В същото време индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 5,9 процента през август, като достигна най-високото си ниво през последните 11 месеца на фона на ново възстановяване на глобалното търсене на внос на палмово масло, както и неблагоприятни метеорологични условия в основните райони на производство в Индонезия. Цените на соевото масло също се повишиха, което се дължи отчасти на по-ниските прогнози в Северна Америка.

Индексът на цените на месото на ФАО през август се повиши с 0,5 процента и надхвърли стойността си с 12,3 процента в началото на годината. Увеличението отразява по-високите международни цени на свинското месо, предизвикани от високото търсене на внос в Китай, където вътрешното производство намалява поради Африканската чума по свинете.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 0,5 процента в сравнение със стойността през юли, като спря рязкото спадане през предходните два месеца поради по-високите цени на сирене, обезмаслено мляко на прах и пълномаслено мляко на прах.

Нови прогнози за световното производство на зърно

ФАО публикува и нов кратък преглед на предлагането и предлагането на зърно, увеличавайки собствената си прогноза за юли в световно производство на зърнени култури с 22 милиона тона до 2 708 милиона тона, което е с 2,1 процента по-високо от 2018 г.

Ревизията отразява основно подобрение на прогнозата за производство на царевица в САЩ. В същото време ФАО понижи оценката си за глобалното производство на пшеница през 2019 г. поради намаляване на добивите в Европейския съюз и Руската федерация, въпреки че все още се очаква обемът на производството да е с 5,0 процента по-висок, отколкото през 2018 г. Прогнозата за производството на ориз в света е ревизирана нагоре в сравнение с юлските стойности до 517 милиона тона, почти на нивото от миналата година – рекордно ниво заради увеличаване на производството в Китай и САЩ.

Очаква се световното потребление на зърно за следващата година да достигне нов рекорд от 2 715 милиона тона, поради исторически максимум в консумацията на ориз от 519 милиона тона, което в сравнение с миналата година се изразява в увеличение от 0,5 кг на човек. Увеличена е и прогнозата за потребление на пшеница, царевица и ечемик.

Подобрението на видовете култури позволява очакването, че световните запаси от зърно до края на сезоните през 2020 г. ще достигнат 847 милиона тона, което обаче все още е почти 16 милиона тона по-ниско от съответните стойности в началото на периода. Запасите от царевица трябва рязко да се увеличат в САЩ, докато в Китай запасите от пшеница трябва да нараснат със 7,9 процента и да достигнат безпрецедентно ниво.

ФАО остави непроменена прогнозата си за световна търговия със зърнени култури на близо 415 милиона тона, тъй като очакваното увеличение на търговията с пшеница и ориз компенсира спада на прогнозната търговия с царевица и сорго.

Leave a Comment