9 септември: Световен ден на красотата, трагичен ден за България

По идея на Международния комитет по естетика и козметология вече 16 години 9-ти септември се отбелязва като Световен ден на красотата. По този повод в много региони са избрали на този ден да се провеждат конкурси за красота, защото, както казва Достоевски, „Красотата ще спаси света“.

В България историци, политолози, политици коментират 9 септември като „най-мракобесната дата“ в историята на България от 1944 г. или пък като денят, в който се освобождаваме от фашиското управление, за да може народът да получи власт да управлява по примера на Съветския съюз. За добро и за зло, тази дата се смята за начало на експеримента „социалистически строй“, в който първи жертви бяха най-умните и интелигентни българи – непосредствена заплаха за властта на непросветените.

Забавно е, че същият този 9-ти септември е национален празник и на Северна Корея, където през 1948 г. е създадена Корейската народно-демократична република под ръководството на Ким Ир Сен.

Девети септември обаче е и рожден ден на личности, които светът и България не могат да забравят като Лев Толстой и Преподобна Стойна.

Image_6450196_128_0На този ден още в Япония е празникът на хризантемите. Според легендите хризантемата се смята за първопричината да съществува изобщо държавата Япония, защото в далечни времена китайски император изпратил 300 младежи и девойки да търсят растението хризантема, за което се вярвало, че съдържа елексира на живота. Изпратил именно млади, неопитни и невинни деца на острова, защото условието било цветето да бъде набрано от хора с чисти сърца. Обаче девойките и юношите, така и не се върнали и останали да живеят на вълшебния остров, който нарекли Япония. Затова златножълтата хризантема – слънце, е изобразена е на държавния гер, на националния флаг, на монетите, на сабите и на висшия японски орден, който се нарича и орден на Хризантемата.

Leave a Comment