Прокурори вземат под специален надзор 23 къщи за гости

къща за гостиПо разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, апелативни прокурори в областите София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземат под специален надзор 23 къщи за гости като обект на престъпления, свързани с финансовите интереси на Европейския съюз, съобщиха от Главна прокуратура.

Най-много къщи са разпределени към Софийска градска прокуратура – 11. В Окръжна прокуратурата-Монтана са 3, Велико Търново – 2 и по едно в окръжните прокуратури на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Плевен, Силистра и Варна.

Иван Гешев е дал указания на административните ръководители на апелативните прокуратури по всяко досъдебно производство да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ на първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

Любопитно е по какви критерии главният прокурор е избрал за надзор 23 къщи, при положение, че от земеделското министерство заявиха на 16 ноември 2019 г., че за 153 къщи ще бъде наложена максималната санкция – пълно възстановяване на получената от ПРСР сума. Това бе съобщено след като от ДФЗ извършиха проверка на общо 276 къщи.

Leave a Comment