Министър Танева ще има съветник по биопроизводство

Националната Био Асоциация официално се представи пред ръководството на МЗХГ

биоНационалната Био Асоциация (НБА) официално се представи вчера пред ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и пред изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев. В срещата от страна на МЗХГ са участвали министър Десислава Танева заедно с всички заместник-министри, съобщи наш източник, който добави, че разговорите са протекли изключително позитивно.

Министър Танева е препотвърдила, че тази година в Кампания 2020 за директните плащания ще могат да кандидатстват по мярка 11 биопроизводители с преустановени и изтекли ангажименти, за които досега не е имало средства за подновяване на подпомагането. 40 млн. евро ще бъдат добавени към мярката, за да може да се увеличи броят на биоземеделците с компенсаторни плащания.

От НБА са подновили искането да се постави площен лимит на пълните плащания по мярка 11, а от страна на министерството били склонни да помислят за диференцирана скала, при която до 500 дка да се получава пълният размер на субсидията, а оттам нагоре тя плавно да намалява.

Био асоциацията е поискала министерството да потърси начин да обезщети кандидатствалите „под условие“, за които до тази година средства липсваха.

Важно искане за биопроизводителите – земеделският министър да има съветник в тяхната сфера, е било посрещнато изключително позитивно. Десислава Танева е съобщила, че действително смята да потърси компетентен експерт, който да я консултира в решенията за сектора.

На срещата са били съобщени резултати от извършени проверки сред биопроизводители. Още по време на пролетните протести през 2019 г. браншът на биологичните производители е поискал от ДФЗ да провери как най-големите 20 стопанства спазват ангажиментите си. Зам.-министър Чавдар Маринов е информирал, че първите (най-големите) 21 биоферми са получили 5,5 млн. лв. субсидии по мярка 11. Проверки са били извършени на 7 от тях. Резултатите са 1,25 млн. лв. санкции, които представляват една четвърт от общо изплатените средства към големите 21 стопанства.

НБА е поискала също така регулярни срещи с директора на фонда Васил Грудев и той се е съгласил те да бъдат на всеки три месеца.

Болната тема на биоплоизводителите – участието им в доставки на плодове, зеленчуци и млечни продукти по училищните схеми, е постигнала обещание 9 на сто от храните към децата да са био. И оттук нататък този процент да расте. От НБА са настояли продуктите да са българско производство, което обаче е срещнало съпротивата на Слави Кралев – директор на дирекция „Биологично производство“. Според него това ограничение не би било одобрено от ЕК.

 

 

 

 

Leave a Comment