Субсидии за английските фермери, само ако осигуряват обществени ползи

През 7-годишния преходен период Великобритания ще наложи свои правила на подпомагане, съобщи пред годишната аграрна конференция екоминистър Тереза Вилиерс

Законопроектът за земеделието ще бъде въведен в парламента на Великобритания по-късно този месец, тъй като страната се подготвя да разработи своя собствена политика за земеделие за първи път от десетилетия, заяви министърът на околната среда Тереза ​​Вилиерс вчера при откриването на годишната конференция за земеделие в Оксфорд, предаде Ройтерс.

Снимка на Оксфорд

Снимка на Оксфорд

Бъдещото финансиране на селското стопанство все повече ще бъде обвързано с осигуряването на обществени ползи, като например справяне с климатичните промени или подобряване на хуманното отношение към животните.

„Имаме потенциал да създадем добронамерен кръг между селското стопанство, справянето с изменението на климата, защитата на биологичното разнообразие и осигуряването на инвестиции в нашата селска икономика.“

Президентът на Националния земеделски съюз Минет Баттерс заяви, че напускането на Великобритания от Европейския съюз е „най-голямото нулиране на селскостопанската политика от 40-те години“.

Великобритания трябва да напусне ЕС до края на този месец. Докато е член на търговския блок, страната прилага Общата селскостопанска политика на ЕС.

В Англия ще има седемгодишен преходен период за фермерите, за да се приспособят към промените, по време на които плащанията, които не са свързани с предоставянето на обществени ползи, ще бъдат прекратени.

Съгласно селскостопанската политика на ЕС британските фермери получават около 3 милиарда паунда (3,9 милиарда долара) годишно публични средства.

Част от парите вече са свързани с участието в екологични схеми, но има и годишни плащания въз основа на собствеността върху земеделска земя.

За някои фермери такива плащания могат да представляват до 70% от доходите им.

Политиките могат да се различават в Шотландия и Уелс, където прехвърлените администрации контролират разходите на фермите.

Президентът на NFU Батърс заяви, че бъдещето на земеделието във Великобритания ще зависи и от бъдещите търговски сделки с ЕС и други потенциални партньори, като САЩ.

 

Leave a Comment