Екоактивисти изчислиха, че само 10 от горските заменки, са за над 1 млрд. лв. Искат нова оценка

BASF
дюни

Представители на „Зелени закони“ и на коалиция „За да остане природа в България“ са провели разговор със земеделския министър Десислава Танева вчера, за да съобщят своите данни от горските заменки в периода 2007-2009 г. и да поискат да се спре процедурата по обезщетяване на загубите, понесени от държавата. Това съобщиха на своята интернет страница от „Зелени закони“. В края на миналата година земеделският министър информира, че от 132 разгледани горски заменки, при 103 е установена неправомерно получена държавна помощ. Тя е оценена на 80 млн. лв., които ще се търсят от тези, които са участвали в заменките. Според екоактивистите сумата, която държавата трябва да получи е много по-висока.

Днес от „Зелени закони“ ще внесат в деловодството на МЗХГ официално писмо с данните, с които разполагат, за реалната пазарна стойност на някои от най-фрапантните сделки от периода 2007-2009 г. В писмото са описани десетте случая, които в последния месец бяха представени на обществеността. Тези случаи показват, че реалната стойност на заменките е десетки пъти по-висока от обявената от Министерството след оценка на държавната фирма “Агролеспроект” – 80 млн. лева. При сравнение с други сходни сделки в съответните райони се оказва, че щетата само от тези 10 случая надхвърля значително един милиард лева.

От гражданската инициатива настояват да се направи нова независима пазарна оценка на съответните сделки, а не да се узаконяват заменките срещу нищожните 80 млн. лева.

Друго искане е държавата да изпрати покани до всички собственици на заменени имоти, с предложение за доброволно връщане на горите, като по този начин ще се избегнат дълги и скъпи съдебно-административни процедури. Един от собствениците, бившият депутат Явор Хайтов, заяви вече пред Би Ти Ви, че е поискал от държавата да върне заменения имот.

Паралелно държавата трябва да поиска от съда да обяви за нищожни договорите за замяна, сключени с имоти, които са публична държавна собственост, и които по Конституция не могат да преминат в частни ръце.

От „Зелени закони“ дават и някои примери: дюни в землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци, обявени за пасища и заменени с Мет риал естейт ЕАД и Рийс интернешънъл; дюни в Несебър са заменени от Евгения Стоичкова Станева, Аква Истейт ООД, Експрес турс ЕООД, дюни в Крапец са заменени от Соутрейдинг ЕООД, има замени на земеделски имоти в Защитена местност Лонгоза от Интереншънъл спорт къмпани ЕООД.

Екоактивистите разчитат на бързи действия от страна на министър Танева и ако такива не последват, ще насочат исканията си към премиера Бойко Борисов и Европейската комисия.

 

3 Comments

  1. Далавера казва:

    Еко талибаните са изпуснали да се облажат от далаверата със заменките и сега се правят на интересни. През 2006 и 2007 година, когато се определяха зоните по НАТУРА от Тома Белев купува на безценица чрез “Зелени балкани” 1034 дка на морето в Приморска Добруджа, ама за това няма проблеми.

  2. Стоян казва:

    Екоактивистите се опитват отново да изкарат пари на гърба на хората.

  3. Пацо казва:

    Значи зелените винаги се възпаляват, когато не са в далаверата и веднага подскачат

Leave a Comment