300 германски фермери спряха опита на ветеринари да умъртвят 800 болни говеда

Местният съд ще реши дали заразени животни трябва да бъдат убити

протест, немски говедовъдиКъм 300 германски фермери в регион на град Аахен направиха жива верига пред ветеринари, които е трябвало да умъртвят две стада млечни говеда с общо около 800 крави, юници и телета. Животните са били заразени с херпес вирус 1 – BHV1. Колегите на пострадалите животновъди са осуетили намесата на ветеринарните власти докато не излезе съдебно решение, което да определи съдбата на говедата, съобщава немското онлайн издание Топаграр, като цитира прессъобщение на свободните фермери от Северен Рейн-Вестфалия.

В района е създадена гражданска инициатива заради предизвестеното избиване на говедата. Почти 75 000 души са подписали петиция срещу масовото убийство. Говорителят на инициативата Габриеле Росбах подозира, че убийството е свързано с търговски предимства за износителите на добитък. През последните години са избити насилствено седем стада. В бъдеще никой фермер няма да посмее да извежда добитъка на пасище.

Политиците от региона също са за решение, което позволява да живеят и двете стада говеда. „Убийството не е задължително по закон, а е само незадължителна разпоредба, за да се получат търговските предимства“, заявява Уте Нусбаум, председател на Християндемократическия съюз в Аахен-Оберфорстбах.

Leave a Comment