Защо краставиците почти стигнаха 6 лева в топлата зима?

Цената се диктува от вносните зеленчуци и по-специално гръцките, обясни Йордан Балабанов

оранжерияОранжерийните краставици поскъпнаха почти двойно в сравнение с края на януари 2019 г., въпреки че меката зима не предполага големи разходи за отопляне. По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища в края на миналата седмица едровата им цена достигна 4,28 лв./кг, а при продажбите на дребно тя се разстели между 5 и 6 лева. Година по-рано, пак по информация на ДКСБТ, тържищната цена на този зеленчук е била 2,29 лв. или с 2 лева по-ниска. През 2018-а – 1,89 лв., през 2017-а – 3,52 лв./кг. Такъв рязък скок не се забелязва при доматите. Миналата седмица те са се продавали на едро за 2,30 лв./кг, а година по-рано са стрували 2,21 лв.

У нас има няколко големи оранжерийни комплекса, които в момента имат продукция от краставици. Те са до Мездра, Симитли и край Пазарджик. В същото време съществува и внос от Гърция и Македония. Според секретаря на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Георги Камбуров именно вносът диктува цените, тъй като чуждата стока е преобладаваща на пазара.

Йордан Балабанов

Йордан Балабанов

Производителят Йордан Балабанов от град Първомай допълни, че гръцките краставици са скъпи заради неблагоприятния климат, който е намалил реколтите на островните оранжерийни производители. Българските оранжеристи пък страдат от хронична липса на работна ръка. „Тези, които искат да работят, заминават за Западна Европа. Ние не можем да им плащаме по 60 евро на ден, за да останат в България, защото в този случай цената на краставиците би трябвало да стане 6 лева. Основен проблем на нашите оранжерии е и ниската производителност. Ако ние добиваме 20 тона краставици, в другите страни реколтата е 60 тона от декар. Работим в съоръжения, които са на 50 и повече години и затова не можем да увеличим продукцията и съответно и да намалим себестойността. От друга страна, навсякъде в света цената на газа пада, само у нас – не“, каза Балабанов.

Leave a Comment