Д-р Иван Маджаров: Колкото повече расте броя на болните, толкова повече ще намаляват лекарите

д-р Иван Маджаров„Вече сме в криза, във война сме“, обяви тази вечер председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Според математическия модел на развитие на болестта, базиран на досегашните наблюдения, до две седмици броят на болните от коронавируса у нас ще стане 400, каза той пред БНТ.

Председателят се учуди, че данните за броя на лекарите и медицинския персонал, а също и за респираторните уреди, включват единствено държавните болници. Ако сме във война и имаме две армии – една държавна и една частна, нима няма да включим и частната, за да спасим държавата, попита той. Д-р Маджаров посочи, че частните болници са добре оборудвани и могат, и трябва да се включат в лечението на заразените от Ковид-19.

Той заяви, че в никакъв случай не бива да се създава пътека към Здравната каса за коронавируса, защото тя няма да издържи. Както останалите държави по света, и България трябва да определи финансов ресурс от националния бюджет за справяне с кризата. Той трябва да е достатъчен за заплащане на всичко – от хапчето до маската, а също и на заплатите на медицинския персонал, без значение дали той се труди в държавна или в частна болница. Председателят припомни, че България е в стабилно финансово състояние и би трябвало да може да реагира с адекватни мерки на коноравирусната болест.

Известно е, че колкото повече расте броят на болните, толкова повече ще намалява броя на медиците, каза още председателят. И допълни, че у нас голяма част от действащите лекари са в пред- или вече пенсионна възраст.

 

 

 

Leave a Comment