Красимир Кумчев: Държавата да създаде Национален продоволствен щаб, за да не катастрофираме

Тази сутрин работниците на фермера са закъснели с час заради блокадите по пътищата, поради което той предлага зелен транспортен коридор за заетите в селското стопанство

Красимир Кумчев„Държавата трябва да създаде Национален продоволствен щаб, за да се подсигури храната на населението. Да, важно е да говорим за маски, дезинфектанти и други защитни мерки, но какъв е смисълът да ги имаме, ако стане невъзможно да произвеждаме хранителни продукти в това извънредно положение“, каза тази сутрин пред Агро Пловдив пловдивският фермер Красимир Кумчев.

Днес той е успял да пристигне в стопанството си в близко до Пловдив село с половин час закъснение. Работниците са се забавили с час. Причината е в контролно-пропускателните пунктове, които се създадоха 8 часа, след като новите мерки бяха оповестени.

За земеделците трябва да се създаде зелен транспортен коридор, защото техният труд е важен за изхранването на българите, предлага Красимир Кумчев.

„За земеделието мерките трябва да са по-специални, защото при нас често се налага за взимаме спешни решения. Ето днес трябва да разсадим върху 80 декара зеле и салати. Това не може да се случи утре или следващата седмица, защото тогава ще вали“, даде пример фермерът.

Създаването на Национален продоволствен щаб е задължително, за да се решат и логистичните проблеми, които възникват, посочи още Кумчев. Вече има забавяне на доставките на семена, торове, продукти за растителна защита, резервни части. „Какъв е смисълът да садим зеленчуци, ако не можем да ги опазим от болести поради липса на препарати“, попита той.

Според него държавата трябва да отпусне целеви безлихвени кредити, за да може да се разширят площите със земеделски култури. Както наскоро Агро Пловдив написа, българските реколти със плодове и зеленчуци не могат да подсигурят годишното национално потребление. Досега, преди кризата с коронавируса, недостигът се покриваше от внос. Но тъй като никой не може да предскаже какви допълнителни ограничения ще ни донесе бъдещето, България трябва да е готова и за сценария, в който да организира производства, с които да бъде самодостатъчна. Това важи с пълна сила за производството на храни, каза фермерът.

Големият проблем според него е, че към днешна дата държавата въобще не взима мерки да осигури хоризонт на заетите в селското стопанство. „Вървим след събитията“, огорчено обобщи Красимир Кумчев.

Leave a Comment