Медицинският съвет иска да се направи скрининг на населението за коронавирус

Проф. Коста Костов

Проф. Коста Костов

Експертният медицински съвет към правителството, наречен от премиера „мозъчен тръст“, се включва в борбата с разпространение на заразата с коронавирус. Днес съветът даде първата си пресконференция, а председателят му, професорът по белодробни болести Коста Костов, поясни, че функцията на новата структура е да дава чисто медицински препоръки на правителството без да се интересува дали влиза в противоречие с решенията на Националния оперативен щаб, ръководен от ген. проф. Венцислав Мутафчийски. Пресконференциите на новата структура ще са във всеки вторник и петък.

Д-р Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров

Медицинският съвет ще предложи на правителството да се направи скрининг на населението с бързи тестове, за да се изясни колко са заразени с коронавиру и колко вече са преболедували. Без да сме наясно с тази картина, ние не знаем мащаба на опасността, заяви доц. Атанас Мангъров, началник на клиниката по детски и инфекциозни болести към Инфекциозна болница в София. Той посочи, че по този начин са действали в Южна Корея и в Германия и този метод е причина за сравнително бързото справяне на Covid-19 в Южна Корея.

Проф. Радка Аргирова

Проф. Радка Аргирова

Клиничният вирусолог проф. Радка Аргирова заяви, че първо ще се състави алгоритъм на действие, който ще определи кога и какви тестове ще се използват, как да се интерпретират резултатите им, какво да правят медиците след първия резултат и как въобще да продължи работата с пациентите.

Скринингът може да бъде приложен, ако правителството одобри, след като се създаде алгоритъмът на работа. Ще бъде планирано какъв брой тестове са необходими и колко средства са нужни.

Leave a Comment