Разследват испански фермери, превърнали работниците в роби

При минимална ставка от 7,28 евро/час някои фермери плащат по 4,50 или 5 евро и фалшифицират фишовете за заплати
Ядосан фермер обяснява на работник, потърсил правата си, че не се интересува от закона

Ядосан фермер обяснява на работник, потърсил правата си, че не се интересува от закона

Собственици на полиетиленови оранжерии в Алмерия, Испания са превърнали легални и нелегални работници от Африка в роби. Това твърдят пред камерата на BBC африканци, решили да се опълчат срещу работодателите си. В свое, излъчено днес разследване, британската медия показва жестоката реалност в провинцията, в която са струпани хиляди и хиляди евтини тунели за производство на домати, краставици и пипер. Няма друго място по света с подобен мащаб на оранжерийно производство.

Прочети още: Български оранжеристи при чудото на Европа: Море от оранжерии върху пустинята на Андалусия

Около 1000 африканци живеят в бедняшкия квартал на град Омар и всяка сутрин се надяват да получат работа от някой фермер. Един от тях – Йосиф (името не е истинско, но човекът – да), разказва, че някои работодатели плащат по 5 евро за час работа, други по 4,50 евро, а всъщност официалната най-ниска ставка в Испания е 7,28 евро/час.

Освен това, разказва Йосиф, на фиша за работната заплата се отбелязва по-голяма сума от тази, която се изплаща. „Работя по 8 часа на ден в оранжерия, в която температурата е 50 градуса. Ако искате да сте като роб, има много работа. Но ако си търсите правата, не можете да работите“, казва Йосиф.

Той е заснел тайно спора си със собственик на оранжерии относно заплащането. На думите на Йосиф, че по закон фермерът му дължи повече, отговорът е: „Не ме интересува законът. Ако не ти харесва тук, намери си друг шеф, който да ти плаща по 50 евро! Не ми пука за закона! Нямаш срам!“

В съседна оранжерия с друг собственик работниците са започнали стачка, се вижда от кадрите, заснети наскоро. Ядосан от телевизионната камера, фермерът взима чук и тръгва срещу оператора.

От ВВС установяват, че собственици на оранжериите, в които са бунтовете, са братя Годой, и се срещат с единия от тях. Той обаче твърди, че работниците подвеждат за плащането, за да си осигурят синдикална защита. „Те винаги са получавали това, което трябва. Имаме фишове и банкови трансфери, които го доказват“, твърди Годой и изброява вериги от супермаркети във Великобритания, където фирмата продава продукцията си от пипер.

Работя от 16 години и никога не съм получавал 1000 евро/месец, казва друг работник

Работя от 16 години и никога не съм получавал 1000 евро/месец, казва друг работник

Отговорът на друг работник-роб е, че Годой лъжат. „От 16 години работя тук“, казва той. „Всеки месец се трудя средно по 200 часа и никога не съм получавал 1000 евро, а по-малко“, твърди работникът и изчислява, че заплащането му с 30% по-ниско отколкото е фиксираната минимална ставка за час.

От ВВС са изпратили запитвания към търговските вериги, цитирани от Годой. Отговорът на три от тях е, че фирмата на братята не им е доставчик. Две от вериги казват, че ще направят собствено проучване и ако данните на медийното разследване се потвърдят, ще прекъснат договорите си с посочените фермери.

Leave a Comment