Законопроект: ДДС за ресторанти и кетъринг пада на 9% и 5%

BASF

биоресторантДанък добавена стойност (ДДС) за ресторантски услуги, представяни в заведения за хранене и развлечения, категоризиране по Закона за туризма, както и кетъринг услуги, предоставяни от тях, е 9%. Това предлагат в Законопроект за допълнение към Закона за ДДС депутатът от ВМРО Искрен Веселинов и други народни представители.

Промяната е в чл. 66, в който е записано, че ДДС е 9% за настаняване в хотели, ваканционни селища, къмпинг и други. Законопроектът включва намалена ставка и за заведенията и кетъринга. 

Предлага се още ставката за доставки да е 5% от 1 юни 2020 до 31 декември 2021 г.

Според вносителите намаляването на ДДС ще се отрази и на цените на ресторантските и кетъринг услугите. Ще позволи по-бързо възстановяване на рентабилността на предприятията от сектора. Ще ограничи допълнителните загуби, понесени в резултат на пандемията, ще предотврати фалити и ще увеличи заетостта.

 

 

Leave a Comment