Д. Танева: Още от тази година започва пилотно прилагане на самолетния способ срещу градушки

В личните стопанства ще могат да се отглеждат свине след 1 септември
Преди глобата за подвеждащ етикет на храни бе 500 лв., вече ще е 5000
От днес започват проверки в хипермаркетите за предлагането на български храни

Десислава ТаневаАгенцията за борба с градушките има готовност да започне пилотно прилагане на самолетния способ още от тази година. Обществената поръчка за изпълнител е приключила. Тази година борбата срещу градушки чрез самолети ще бъде финансирана от земеделското министерство, а от догодина се очаква земеделците и държавата солидарно да поемат издръжката на агенцията. Това съобщи тази сутрин пред бТВ аграрният министър Десислава Танева. Тя посочи, че самолетният способ ще се прилага за области от Северна България, където земеделските земи не са защитени. Ракетите могат да опазят 22 млн. дка земя, които са малко повече от една трета от земеделските площи в страната.

Водят се преговори с Румъния за подписване на споразумение, което да позволи опазване на пограничните райони чрез самолетния способ. Според Десислава Танева той е много ефективен, тъй като чрез него може да се въздейства на облаците, така че да се предотврати формирането им като градоносни въздушни маси. Министърът успокои, че са осигурени достатъчно ракети за тази година.

В личните стопанства ще могат да се отглеждат свине след 1 септември. Преди това не бива, тъй като през лятото Африканската чума е в пика си, обясни Десислава Танева. Общо 38 000 лични стопанства бяха засегнати от чумата миналата година.

При дивата свиня болестта продължава да се разпространява. Установена е зараза при 70% от откритите в горите трупове. Драстично е намаляла популацията на диви свине в страната. Според извършената таксация броят им вече е два пъти по-малък. Очаква се това да бъде потвърдено и от чужди преброители, поясни Танева. Тя припомни, че от началото на годината Африканска чума по свинете е установена и в два индустриални комплекса.

Земеделският министър заяви още, че приетият в сряда нов Закон за храните дава сигурност на потребителите за закупуваните стоки. Глобите към некоректните оператори са чувствително увеличени. Например, ако преди за подвеждащи етикети санкцията бе от 250 до 500 лева, сега вече тя ще е от 2000 до 5000 лв. Законът обхваща и регистрацията на извършващите онлайн търговия, която особено се разрастна в периода на извънредното положение заради пандемията. Друга новост е регистрирането на бусовете, с които се транспортират храни с животински произход и хлебни изделия.

От днес БАБХ започва проверки за изпълнението на постановление №70, според което в търговските вериги трябва да се предлагат достатъчно български храни. По данни на браншовици хипермаркетите са в активна комуникация с производителите и така се е увеличило представянето на български риба и рибни продукти, млечни изделия, яйца и оранжерийна продукция. Министърът посочи, че при плодовете има какво още да се желае. Тя отхвърли нападките на Европейската комисия за фаворизиране на българските храни, като заяви, че вносът не е спрян, и добави, че чл. 2 от постановлението, касаещ предлагането на български млечни продукти, е в процес на комуникиране за промяна.

Реколтата от пшеница тази година няма да е по-малка, въпреки засушаването в Североизточна и Източна България, където валежите са били между 10 и 30% от нормата.  Министърът напомни, че днес от 10 часа ще се проведе заседание на Консултативния съвет по зърното, а резултатите от него ще бъда обявени на пресконференция от 12 часа.

 

 

Leave a Comment