Публикувани са насоки за кандидатстване по мярка 4.1 – само за животновъди

Максималните разходи за проект са близо 1 млн. лв., минималните 29 337 лв., разходите за техника – не повече от 488 950 лв.

овцеПред отваряне е подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по ПРСР, която при този прием е насочена конкретно към животновъдни ферми – самостоятелни или включени в групи или организации на производителите. На сайта на МЗХГ са публикувани проекти на насоки, условия, заповед и други. Предстоящият прием по подмярка 4.1 ще е с бюджет от 58 674 000 лв. Финансирането ще е до 50% от разходите. Максималният размер на общите допустими разходи за едно проектно предложение, представено от един кандидат, е 977 900 лв., минималният е 29 337 лв., а допустимите разходи за закупуване на земеделска техника и специализирани земеделски транспортни средства са до 488 950 лв. 

Минималният икономически размер на стопанството (8000 евро) за кандидати, чиито животновъдни стопанства са засегнати от усложнена епизоотична обстановка, може да се докаже чрез представяне на протокол за унищожаване/убиване на животните по образец, утвърден със заповед на изпълнителния директор на БАБХ към момента на възникване на събитието, като се вземат предвид броя на животните, които не са възстановени в животновъдния обект към датата на подаване на проектното предложение.

Поставените цели при този прием са преструктуриране и развитие на наличните материални мощности в стопанствата; насърчаване въвеждането на нови технологии в производството и модернизация на физическия капитал; опазване на компонентите на околната среда; спазване стандартите на Европейския съюз (ЕС) и подобряване на условията в земеделските стопанства; насърчаване на сътрудничеството между земеделските стопани; подобряване качеството на произвежданите земеделски продукти;  осигуряване на възможностите за производство на биологични земеделски продукти.

В резултат на осигурената подкрепа по процедурата се очаква да се реализират проектни предложения, които да допринесат за повишаване на конкурентоспособността на животновъдните стопанства, включително да се осигурят възможности за създаване на заетост, да се създадат по-добри условия за отглеждане на животните, свързани с повишаване на биосигурността в стопанствата, да се насърчи биологичното производство на продукти, получени в резултат от развитието на животновъдна дейност, както и да се стимулира сдружаването сред животновъдните стопанства.

Допустими кандидати са земеделски стопани за инвестиции в техните стопанства, пряко свързани с една или няколко от дейностите по първично селскостопанско производство и съхранение само на собствени земеделски продукти получени при отглеждането на селскостопански животни, както и подготовка на тези продукти за продажба. По мярката могат да кандидатстват и да се ползват с приоритет при оценяването и признати групи или организации на производители за колективни инвестиции, които са от полза на цялата група или организация на производители и са свързани с основната земеделска дейност по производство и/или съхранение на продукти, получени от отглеждането на селскостопански животни от техните членове, както и с подготовка на продукцията за продажба.

Приоритет, посредством критериите за оценка на проектни предложения по процедурата, се предоставя за:

  • Проектни предложения за инвестиции в животновъдни стопанства;
  • Проектни предложения за инвестиции в биологично производство;
  • Проектни предложения, осигуряващи допълнителна заетост;
  • Проектни предложения, представени от млади земеделски стопани;
  • Проектни предложения на територията на Северозападен район и/или райони с природни и други ограничения;
  • Проектни предложения, които се реализират в по-голяма близост до зони, в които е възникнала епизоотична обстановка;
  • Проектни предложения, включващи дейности за повишаване на биосигурността в животновъдните стопанства;
  • Проектни предложения, представени от признати групи или организации на производители.

 

 

 

 

Leave a Comment