ЕК реши да отложи с една година прилагането на новия регламент за биологично производство

Той ще влезе в сила от 1 януари 2022 г., а дотогава подзаконовите актове ще се обмислят внимателно

Януш ВойчеховскиЕвропейският комисар по земеделие Януш Войчеховски предложи днес да се отложи прилагането на новия биологичен регламент с една година за 1 януари 2022 г. „По искане на държавите-членки, Европейския парламент, трети страни и други заинтересовани страни, Комисията предложи днес да отложи влизането в сила на новото биологично законодателство за една година от 1 януари 2021 г. до 1 януари 2022 г.“, заяви Комисията днес, цитирана от немското издание Топаграр. Докато новият биологичен регламент предлага солидна основа, вторичните актове, които все още предстои да бъдат приети, трябва да бъдат еднакво устойчиви, казаха комисията.

Войчеховски описа биологичното земеделие като „важен съюзник“ при прилагането на стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биологичното разнообразие. Комисията ще подкрепи биологичното земеделие за постигане на целта върху 25% от земеделска земя да се прилага биологично земеделие до 2030 г. със съответната политическа и правна рамка.

Екологичните асоциации приветстваха решението

Екологичните асоциации посрещнаха с облекчение решението. „Европейското органично движение приветства факта, че Европейската комисия иска да отложи прилагането на биологичното законодателство за една година. Само с този времеви буфер все още липсващите правила за стотици хиляди биологични компании в ЕС и по света могат да бъдат изготвени правилно и задълбочено “, каза Феликс Принс цу Льовенщайн, председател на Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW). Сега е важно Европейският парламент и държавите-членки официално да одобрят предложението на Комисията възможно най-скоро.

Отлагането е особено важно за стопаните на свине и птици

Bioland също приветства едногодишното отлагане на влизането в сила на новия биологичен регламент на ЕС. „Регламентът на ЕС е твърде важен, за да бъде приложен набързо“, каза Ян Плаг, президент на Bioland. Все още е необходима ориентация, особено в областта на свиневъдството и птицевъдството. Отлагането ще позволи на бизнеса, компаниите, контролните органи и властите плавен преход, при който те могат да се адаптират по подходящ начин към промените и да направят подходящата подготовка, добави Плаг.

Още една година за досегашния био закон

Новият регламент за биологичните продукти е в сила от 17 юни 2018 г. и първоначално трябваше да се прилага от всички биологични компании и контролни органи и институции в ЕС от 1 януари 2021 г. Подготвят се общо най-малко 13 правни акта, от които според BÖLW само два са действително завършени. Досегашният изпитан биологичен регламент ще продължи да се прилага до планираното влизане в сила през 2022 г.

Leave a Comment