Скандал: Търговски вериги в Германия получават милиони евро земеделски субсидии

За пръв път федералното правителство обяви размера на финансиране на инвеститорски компании

За първи път федералното правителство на Германия публикува данни, които показаха, че големите стопанства на търговски фирми, които инвестират в недвижими имоти, получават няколко милиона евро земеделски субсидии.

ReweГолемите земеделски стопанства, подкрепяни от корпорации като Алди (търговска верига – б.р.), REWE (търговска верига, собственик и на „Билла“) или производителя на мебели Щайнхоф, събират годишни земеделски субсидии от ЕС чрез своите дъщерни дружества. Това се видя от отговора на Федералното министерство на земеделието на питане от парламентарната група на Зелените, получена от Дюселдорф „Rheinische Post“ и ежедневникът taz .

Според информацията дъщерните дружества на Дойче Аграр Холдинг са получили помощ от ЕС за земеделие в размер на над 5 милиона евро през 2018 и 2019 г. В същото време земеделските стопанства на корпорациите от години систематично изкупуват земеделска земя, като по този начин са предизвикали драстично покачване на цените на нивите. Както се чете в отговора, цените са се увеличили с повече от 300% в Германия през последните 15 години. Поскъпването на земеделските земи е допринесло за намаляването на броя на по-малките ферми: От 2005 г. малките ферми са намалели от почти 400 000 на 275 000 през 2016 г., според вестника.

Според проучване на всекидневника taz, фондация „Зех“ (инвеститор) от Лихтенщайн стои зад Дойче Аграр Холдинг. Тя инвестира основно в недвижими имоти. По-голямата част от земята на фондацията е в Бранденбург.

От гледна точка на Зелените, федералното правителство и ЕС трябва спешно да променят курса, за да се прекратят „смъртните“ случаи на малките ферми и противоречивите бизнес практики на земеделските стопанства чрез продажба на акции, така наречените сделки с акции. „Разпродажбата на селското земеделие“ на Алди, Щайнхоф и Ко трябва да бъде спряна“, каза политикът от Зелената партия Фридрих Остендорф. Той поиска дъщерните дружества на една фирма да получават общо до 100 000 евро земеделски субсидии.

Заместник генералният секретар на Асоциацията на фермерите на Германия, Удо Хемерлинг, отхвърля идеята. Намаляването на субсидиите би „поставило под въпрос значимите структури и перспективи за развитие, например в случая на земеделски кооперации и други бизнес партньорства и правни форми.“ Ако в бъдеще се проверява кой принадлежи към холдингова компания, „десетки хиляди малки и средни семейни предприятия ще трябва да разкрият цялата си структура на акционери пред органите“, казва той.

Федералното правителство също вижда необходимост от действия. В отговора на Министерството на земеделието се казва: „Според федералното правителство плащанията на ЕС за селско стопанство на свързани дружества трябва да бъдат ограничени“. Поради това в преговорите на равнище ЕС за реформа на Общата селскостопанска политика след 2020 г. се препоръчва държавите-членки да могат в бъдеще да разглеждат сдруженията на дружества със своите земеделски дъщерни дружества като един кандидат.“

Leave a Comment