Фермерът Красимир Кумчев: Защо депутатите не помислиха за превозите на сезонни работници?

работници, ягоди, Кричим

Как ще пътуват до градините работниците?

Пловдивският производител на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев алармира, че Народното събрание отново гласува недообмислени текстове. Вчера парламентът одобри нов текст в Наказателния кодекс, който бе записан в преходните и заключителни разпоредби в Кодекса на търговското корабоплаване. С него депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници.

Прочети още: Позабравена, но полезна практика в овощарството

Текстът гласи: „Който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е“.

Още през март догодина, когато започне полската работа, ще стане ясно, че текстът удря жестоко фермерите работодатели, убеден е Красимир Кумчев. Той поясни, че земеделците търсят работна ръка в няколко съседни области, тъй като работниците в селското стопанство от години не достигат. В повечето случаи те пътуват в микробуса на някой от групата, който също е работник. Тази промяна в Наказателния кодекс със сигурност ще затрудни придвижването на работниците към градините, защото то вече минава в графата „нерегламентиран превоз“. Санкцията е достатъчно голяма – отнемане на превозното средство, за да може някой да се осмели да извозва към полето и други хора от неговото населено място.

Превозът на селскостопански работници е най-естественият начин за наетите лица да отидат на отдалеченото си работно място. „Мислил съм да направя малки къщи със санитарни възли в стопанството, за да не се налага хората постоянно да пътуват. Те обаче искат да не прекъсват връзката с децата си и затова предпочитат да се прибират по домовете си, когато свърши работния ден“, посочи Кумчев.

Той е сигнализирал двама депутати за проблема и е помолил за намесата им преди да е станало прекалено късно.

Leave a Comment