Оранжериите спасяват статистиката за производството на зеленчуци

пипер в оранжерията в ЦалапицаСпоред Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) общото производство на домати ще е над миналогодишното, а това се дължи основно на оранжерийната продукция в страната. Резултатът от полските домати тази година е с 26% надолу, докато от оранжерийните е с 9% над добитите през 2019 г. Въпреки по-добрите резултати при оранжериите, тяхното производство ще остане на равнищата от 53 хил.т., предполагат от САРА.

Прочети още: Венци Петков от Мало Конаре не стана емигрант, но отказа всякакви субсидии от фонд „Земеделие”

По оперативна информация на МЗХГ до края на октомври са произведени 10,8 хил.т краставици и корнишони на открито и 43,6 хил.т в оранжерии. Текущите прогнози за производството на краставици на САРА през 2020 г., е за количества около 74 хил.т.

Производството на пипер до края на октомври, е  43,3 хил.т, което е с 1,2% нагоре на годишна база, по данни на МЗХГ. Според САРА обаче общият добив от пипер ще бъде в рамките на 54-62 хил.т., което е с около 8% под постигнатото през предходната година.

През октомври, цените на едро и дребно на основните зеленчуци се повишават с около 30%, за месец при доматите и краставиците. Тези цени са по-високи от същите по това време на годината. Причините са в по-ниското предлагане и неизвестностите около
производството сред основните вносителки на тези зеленчуци на българския пазар.

Разпространението на силно заразния вурус по доматите ToBRFV, който създава все повече проблеми на производителите в Европа и вещае по-ниско производство през зимните месеци и оттам по-високи цени, подобно на тези от миналата година.

 

Leave a Comment