Слави Трифонов: Как може иновациите да са по-приоритетни от напояването в критериите на мярка 4.1?

При сушата през 2020 г. и заради факта, че през миналия програмен период едва 1% от проектите са били финансирани за поливни системи, НБА настоява водата да е абсолютен приоритет
Слави Трифонов

Слави Трифонов

Земеделското министерство представи вчера пред браншови организации условията и критериите при предстоящите приеми по подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделски продукти“.

„Оказва се, че според министерството най-важните инвестиции трябва да бъдат в иновации, дигитализация, цифровизация и именно за такива проекти са предвидени най-много точки при оценяването. Инвестициите в поливни системи фигурират по подмярка 4.1, но не са достатъчно приоритетни. Не мога да приема това“, коментира Слави Трифонов, председател на Националната Биологична Асоциация.

Той припомни, че през миналия програмен период (2014-2020 г.) почти не е имало подпомагане на проекти, свързани с напояването. Най-много 1 процент от всички средства от приемите по подмярка 4.1 са били насочени към поливни системи по негови сметки.

„При първия прием през 2015 г. от министерството казаха, че изчакват разработването на Стратегията за напояване, която изготвяше Световната банка, и за това няма да се приемат проекти, свързани с водата. По-късно, когато стратегията бе готова, министър Танева обяви, че ще има целеви прием по 4.1 за проекти, свързани с напояването. Но такъв нямаше, не знам защо“, припомни председателят на НБА.

2020 година бе кошмарно суха, всичко пресъхна. Подпочвената вода слезе с 25 метра надолу. Пострадаха не само зърнопроизводители, но и животновъди от липсата на вода. В моята градина изсъхнаха 650 дръвчето от общо 4500, изброи той.

„Вместо да си вземем урок и да се подготвим да не преживяваме още веднъж тази водна криза, разбираме, че за министерството по-важни от водата са иновациите. Парадоксът е, че дори нямаме дефиниция що е то иновация, но ще има най-много точки за тези проекти.

Нидерландия, под която тече вода, цени всяка капка и връща обратно в огромни резервоари неусвоената от растенията вода, а ние я разхищаваме и губим, когато я има в студените месеци. А през лятото стопанствата ни изнемогват от суша. Не мога да разбера как така иновациите се оказаха по-важни от водата в земеделието“, възкликна Трифонов.

Той цитира и председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, който също се възпротивил срещу приоритизирането на иновациите пред водата за селското стопанство. Караколев посочил, че през 2020 г. дори водата за напояване на животните не е стигала и те също преживели последствията от сушата.

Друго по подмярка 4.1, с което НБА също е била несъгласна, е недостатъчният приоритет за биологичните стопанства. „Ние настояваме още в преходния период да се съобразим със зелените цели на Европейската комисия и със стратегиите за биоразнообразие и „От фермата до трапезата“. Искаме България да започне да ги прилага отсега, защото това са важните амбиции на Европа и Комисията“, каза още Слави Трифонов.

 

 

Leave a Comment