Пловдивски пчелари ще подкрепят националния протест днес

Липсата на контрол и санкции правят неефективни текстовете в Наредба 13, счита председателят на „Акация 1899“ Николай Гайдов

Николай ГайдовНе е създадена специална организация, с която пловдивските пчелари да подкрепят националния протест. Със сигурност обаче ще има такива днес в 14 часа пред сградата на земеделското министерство, съобщи председателят на пловдивското пчеларско сдружения „Акация 1899“ Николай Гайдов.

Ние, а и всички пчелари, категорично не одобряваме системата за оповестяване  към БАБХ –  Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД). Какво от това, че ще науча от нея за това че фермерът Х ще пръска вдругиден? Ами ако фермерът Z третира ден след него, а фермерът Y е избрал да е с още един ден назад? Значи ли това, че цяла седмица трябва да държа пчелите затворени до обяд, попита председателят на „Акация 1899“.

Пловдивските пчелари не са съгласни като цяло с Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне. В нея липсват важни текстове за контрола и санкциите, които биха претърпели нарушителите. Това прави норматива неефективен, заяви Николай Гайдов. Според него наредбата се нуждае от допълнения, за да я направят действаща.

Зимната смъртност при пчелните семейства е наистина голяма и това трябва да се компенсира. Но липсват научни наблюдения на какво се дължи измирането на пчелите, за да може да разберем същността на проблема, допълни Николай Гайдов.

Сдружение „Акация 1899“ не членува в Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe „Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри“, които организират днешния протест.

Като цяло, пчеларският бранш продължава да е разпокъсан на множество организации и въпреки общите проблеми вече няколко десетилетия не съумява да създаде единна асоциация или съюз.

Причините за протеста бяха разяснени миналата седмица на пресконференция в БТА.

Прочети още: Пчелари искат компенсации заради увеличаващата се зимна смъртност на пчелите

 

Leave a Comment