Какви са решенията на БАСФ в царевица и слънчоглед?

Карантинният плевел Амброзия вече е в Северозападна България

В последните 3-4 години земеделците предпочитат да използват при царевицата предимно вегетационни хербициди, за да я защитят от плевели. Стандартната технология обаче включва използване на почвени хербициди, припомни Светослав Бонев, Бизнес лидер и старши търговски представител на БАСФ за Североизточна България  – Добрич и Варна. Той взе участие в уебинара, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, в който БАСФ представи наблюденията и препоръките си към земеделците както за житни, така и за пролетни култури.

Не пренебрегвайте почвените хербициди при царевица във влажни години

Полза от почвени хербициди във влажна година като 2021-а е съвсем логична.

Светослав Бонев представи снимки от 1000 декара с царевица, в района на Шуменска област. На част от полето е извършено третиране с хербицида Рекорд Нов. Шест дни след това продуктът се е справил с прерасналите лобода, бутрак и балур. Рекорд Нов има отлично действие и при гъсти и прераснали плевели, преди прилагането на Рекорд Нов плевелите вече са отнели част от добива на царевицата.

В друго поле е използвана стандартната технология с почвения хербицид Спектрум в доза 140 мл/дка и последвало вегетационно третиране с  Рекорд Нов във фаза 5-6 лист, резултатът е чисто поле, добре развити растения и възможност за постигане на пълен добивен потенциал. В началните етапи от развитието на царевицата е важно да бъде чиста от плевели. Когато расте в условията на конкуренция добива се компрометира сериозно.

Друг пример с отлична ефикасност на Рекорд Нов беше показан от Южна България. При тежко заплевеляване с лобода, бутрак, балур, щир и паламида в района на Чирпан е  приложен е Рекорд Нов. 20 дни след третирането се вижда изключително добрият резултат, показа на снимка Бонев.

Подобни са резултатите и при наблюдения в стопанства от Северозападна България, област Плевен. Третирана в Рекорд Нов царевица на 18 май при изключително висока плътност и височина на плевелите, след  15 дни културата вече е свободна от тях.

Лободата е един от най-разпространените и трудни плевели в района на Североизточна България. Тя представлява голямо предизвикателство за растителната защита.  Съветът на БАСФ е, че комбинация между продуктите Келвин Ултра и Калам, и аджуванта Деш, който спомага за разграждането на восъчния налеп не само на лободата, но напълно унищожава плевела.

Слънчогледът има нужда от технологията Клиърфилд и от Пулсар Плюс и Пасат

Търговският мениджър на БАСФ Мария Неделчева показа статистика за България от 2016 г. насам за прилагането на технологиите при отглеждане на слънчогледа – Clearfield, Clearfield Plus, Express и конвенционална. Статистиката показва траен спад на конвенционалната технология, която вече се прилага при под 10% от площите със слънчоглед.

Основни технологии са Clearfield и Clearfield Plus, и Експрес технологията. Това съотношение между двете технологии, грубо казано 50 на 50 в България, е от няколко години. Подобно е и в Румъния.

Не така стоят нещата в страни като Унгария, Турция и в южни държави като Гърция и Испания.

„Благодарение на тежкото заплевеляване от синя китка в тези страни, а в Унгария и от амброзия, Clearfield технологията се движи от над 60 до 80% от площите“, посочи Мария Неделчева.

Причините за това са две. Първата е, че семенарските компании много усилено инвестират в нови и нови хибридиза Clearfield и Clearfield Plus. Втората причина е възможността да се работи с хербициди с активно вещество Имазамокс.

Решението на БАСФ са хербицидите Пулсар Плюс и Пасат, които дават възможност за справяне  с трудно заплевеляване, включително и със синя китка.

Търговският мениджър припомни, че миналата година е представила опит за действието на

Пулсар Плюс срещу амброзия

в Сърбия.

„Сега ви представям такъв и от България“, съобщи Неделчева.

амброзия1

Амброзия, която доскоро се смяташе за външнокарантинен плевел, от няколко години е в района на Видин и напредва към вътрешността на страната.

„Този малък плевел при подходящи условия достига 2 метра височина. Семената му никнат от различна дълбочина и имаме първа, втора, а понякога и трета вълна на заплевеляване. Не на последно място, семената на амброзия запазват кълняемост в почвата до 40 години. Тоест, ако не се справим навреме с проблема, можем да го завещаем на децата си“, каза с хумор тя.

Примерът от България е в стопанство, управлявано от жена. От 3-4 години тя безуспешно е опитвала да се справи с амброзия. Експерт от БАСФ й препоръчал третиране с Пулсар Плюс в завишена доза от 200 мл/дка, тъй като този плевел показва устойчивост на пестициди. Третирането е извършено на 12 май, а на 5 юни се вижда, че плевелите са пред загиване.

Към първата десетневка на юни се е появило вторично заплевеляване– втора вълна. Тъй като ситуацията е била под контрол, втората вълна е хваната в нормалната фаза за третиране – 2-4-ти лист на амброзия. Приложено е второ третиране с Пулсар Плюс в доза 160 мл/дка, което е „обрало“ новопоникналите растения.

В съседство с този блок е имало засят слънчоглед от Екпрес технологията. Амброзията изцяло е превзела полето, надминавайки по височина слънчогледа.

„Продукти с активно вещество трибенурон метил  не могат да се справят със заплевеляването на този изключително труден плевел“, предупреди Мария Неделчева.

Слънчогледът е третиран два пъти с Пулсар Плюс – един път с 200 мл/дка и втори път със 160 мл/дка в рамките на месец. По-късно ситуацията на полето вече изглеждала нормална – с подреден, добре гарниран посев без никакви признаци на фитотоксичност.

„Това показва качествата на Пулсар Плюс – със силата на активното вещество и силата на формулацията, но и изключителната му селективност“, отбеляза търговският мениджър.

По повод въпросите на земеделци дали Пулсар влияе на развитието на културите след слънчоглед, Мария Неделчева отговаря: „Следващите в оборота култури нямат никакъв проблем. Клиърфилд технологията е от 17 г. на българския пазар. Добивите на житни култури всяка година сеповишават. Няма по-голямо доказателство за селективността на този хербицид.“

Leave a Comment