Полски свиневъди на протест заради безсилието на властите срещу АЧС

Снимка на www.farmer.pl

Снимка на www.farmer.pl

Земеделските производители от организацията AGROunia започнаха днес протест близо до град Лодз, Полша. Причината е трагичната ситуация при стопанствата за отглеждане на свине. Лидерът на AGROunia Михал Колодзейчак заяви, че земеделието в Полша пропада, не са предвидени пари за обезщетение. Той обвинява ветеринарните власти и земеделското министерство в липсата на системни решения за борба с Африканската чума по свинете (АЧС), съобщи изданието farmer.pl.

Сред исканията на свиневъдите са субсидиране и засилване на дейностите на ветеринарната медицина, увеличаване на клането на свине в зоните на АЧС и изплащане на обезщетение.

„Ако не протестираме сега, скоро няма да ни има“, казват недоволните производители. „Правителството действа бавно и несигурно, вместо да отстреля няколкостотин диви свине поради епидемията от АЧС, всеки ден се избиват хиляди домашни прасета“, заявяват протестиращите.

Митингът на животновъдите се съпътства от 150 трактора и други селскостопански машини, с които бяха блокирани главни пътища.

„Протестираме срещу убиването на здрави животни чрез насилствено клане заради епидемията от Африканска чума по свинете (АЧС). Правителството не се справя с тази болест“, каза лидерът на протеста Колодзейчак.

„Моравецки и министърът на земеделието, не правят нищо, Качински не знае за нищо, така че ние сме тук, за да покажем нашата решителност. Имаме информация от ветеринарния лекар: няма пари за обезщетение. Селското стопанство се срива, а премиерът Моравецки пътува из страната, разказвайки на хората за глупави неща, че е добре и пак ще бъде по-добре. В Полша 3 свинеферми фалират в рамките на един час“, посочи той.

Фермерите искат премиерът Матеуш Моравецки да се срещне и да чуе техните искания. Те искат да седнат с него на масата и да говорят за предположенията, които са подготвили, за да подобрят положението на полското земеделие.

Те оценяват настоящия министър на земеделието много критично: „Гжегож Пуда се подиграва с полското земеделие, той няма компетенции, така че дори не се обръщаме към него с нашите проблеми“, подчерта Михал Колодзейчак.

 

Leave a Comment