Електронното преброяване е удължено до края на септември 2021

компютърНационалното преброяване ще продължи по електронен път до края на септември, съобщи говорителят на правителството Антон Кутев, цитиран от БТА. Първоначално бе решено преброяването през интернет да е до 17 септември, включително, но срокът е удължен с 13 дни.

Преброяването на населението и жилищния фонд в България започна на 7 септември, когато беше отворена Информационна система „Преброяване“, за да може всеки, който живее постоянно в България, да се преброи онлайн.

След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който се генерира системата при успешно преброяване.

Електронното преброяване отнема 15-20 минути.

Системата изисква първоначална регистрация с име, посочен собствен имейл и парола, която създавате в момента. След това получавате съобщение на посочената от вас електронна поща. В него има линк, който трябва да последвате, за да отговорите на въпросите от преброяването. Преди това въвеждате като потребител електронния адрес на вашата пощата и паролата, която сте създали.

Въпросите не са с повишена трудност.Те са свързани с жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство.

Възможно е да се забавите в измервания, ако не знаете квадратурата на стаите в жилището си.

Всяка попълнена страница се потвърждава с бутона „напред“. Ако оставим незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола.

Когато приключите с всички страници (които не са много), получавате кода, който трябва да предадете на физическия преброител, който ще ви посети на посочения от вас адрес. Кодът се изпраща също така и на пощата ви.

НСИ разкри телефонна линия, като разговорите са на цената на един градски разговор за стационарните телефони, а за мобилните – на цената на вътрешните за мрежите разговори.

При въпроси по преброителната карта или при технически казуси хората могат да звънят на *2021 или на 02/907-84-30. На тези телефони експерти дават отговори на гражданите при евентуални проблеми в процеса – от 9.00 до 21.00 ч., всеки ден, при електронното преброяване, а при класическото – от 8.00 до 20.00 ч.

 

Leave a Comment