Испанските зеленчукопроизводители обявиха с протести, че са „на ръба“

Разходите им за производство на килограм домати са 0,80 евро, а изкупната цена 0,55 евро
Оранжериите на Алмерия

Оранжериите на Алмерия

Повече от 500 производители на зеленчуци в оранжерии от регионите Алмерия и Арагон в Испания се събраха тази седмица на протест пред централата на Министерството на земеделието, рибарството и храните, за да поискат прилагането на спешни мерки за подкрепа заради увеличаващите се производствени разходи. Ние сме на ръба на пропастта“, заявиха протестиращите, според сайта agroinformacion.com.

Президентът на една от браншовите асоциации Антонио Хосе Наваро каза пред репортери, че разходите за отглеждане на хектар зеленчуци в неговата провинция в момента са „7700 евро по-високи, отколкото преди година“. Наваро призова Министерството на земеделието в Мадрид да „изслуша“ исканията на протестиращите и да одобри спешни мерки, защото селскостопанският сектор „умира“.

Провинциалният секретар на асоциацията COAG Алмерия, Андрес Гонгора, посочи, че мобилизирането на фермерите може да доведе до „национална селскостопанска стачка“ във всички селскостопански, включително и животновъдни сектори.

Други браншовици предлагат намаляване на ДДС върху селскостопанската продукция от 21% на 10% или специална цена за енергия.

„Градинарите работят на загуба“, казват те. И посочват, че себестойността при производството на килограм домати е 75-80 евроцента, а едровата цена, на която продават, е 55 евроцента.

Междувременно други страни вносителки предлагат същата цена като предходните години, защото имат по-ниски разходи. Поради тази причина испанският сектор на плодовете и зеленчуците страда още повече поради нелоялна конкуренция.

Заместник-секретарят на Народната партия Елвира Родригес също дойде да подкрепи протестиращите фермери, като помоли правителството да им помогне да намалят разходите за гориво, енергия и торове. Родригес разкритикува изпълнителната власт за преговорите за обща селскостопанска политика (ОСП), „която е пагубна за селските райони на Испания“. Политикът каза още, че фермерите заслужават „друг отговор“, след като са работили по време на пандемията, за да не липсват пресни продукти, а сега правителството им обръща гръб.

Фермерите очакват среща с министър Луис Планас, която е насрочена за следващия понеделник, но предупредиха, че мобилизацията ще продължи и след тази дата.

Демонстрацията на градинарите се присъединява към други подобни протести, които се проведоха през последните седмици, като този на млекопроизводителите, които поискаха от преработвателите да предложат справедлива цена за млякото, информира румънското издание agrointel.ro.

Leave a Comment