Сред най-богатите 10, замогнали се от селско стопанство, 5-ма са от Китай

стопанство в КитайБившият чешки премиер Бабиш е 6-ти

Онлайн списанието AgronoMag и онлайн списанието Luxatix откриха сред най-богатите хора в света тези, които в същото време са фермери, цитира немското издание agrarheute.

Класацията е направена на базата на всеизвестната класация на американското списание Форбс, като са изведени тези, които наистина дължат състоянието си на земеделието, а не инвестирайки в земя и печелейки от ренти. Посочените фермери са натрупали милиарди от дейността си.

Половината от тях са от Китай, но в списъка се вижда още името на отскоро бившия премиер на Чехия Андрей Бабиш, който е 6-ти. Както сме писали, Бабиш често е бил под прицела на институциите в ЕС, които неведнъж са го обвинявали, че използва премиерския си пост, за да облагодетелства компанията си Агроферт по всевъзможни начини, включително и с европейски субсидии. Така, според одита, той е бил в конфликт на интереси. Точно преди последните избори в Чехия Международният консорциум на разследващи журналисти изнесе информация (в досиетата Pandora Papers), че преди 12 години Андрей Бабиш си е закупил замък до град Кан, като е скрил името си, създавайки фирми във фирми.

Ето и класацията:

10. Бао Хонгсин (Китай)
9. Фу Гуанмин (Китай)
8. Цин Инлин (Китай)
7. Вадим Мошкович (Русия)
6. Андрей Бабиш (Чехия)
5. Хари Стайн (САЩ)
4. Принц Султан бин Мохамед бин Сауд Ал Кабир (Южна Арабия)
3. Стюарт и Линда Резник (САЩ)
2. Лиу Йонгхао (Китай)
1. Лиу Йонгсин (Китай)

Leave a Comment