Сушени домати за зимата? Хем е вкусно, хем е лесно

Плодовете запазват полезния си състав и аромати

буркан със сушени доматиКак да си направим сушени домати за зимата? Лесно и бързо е. А в момента е и евтино, защото на пазара има много домати, които за мъка на производителите и за наша радост са с ниски цени. Така че, сега е времето.

Изберете твърди, добре узрели, месести домати.

Най-напред трябва да се измият добре. После направете с нож две перпендикулярни черти на дъното – като кръст. Подгответе вряла подсолена вода и ги потопете за половин минута в нея. Следващата стъпка е веднага да ги залеете със студена вода, може и от хладилника. Това ще ви помогне да ги обелите по-лесно. Кожицата им вече се отделя без съпротива.

След това нарежете всеки домат на четири – ако е голям, или на две, ако е малък. Извадете семето му с лъжичка. Подредете ги върху тава, постлана с хартия за печене във фурна, като ги поставите да лежат върху облата си част. Добре е да ги овкусите с риган, сол, малко черен пипер и мащерка. После капнете върху всеки домат няколко капки зехтин. Сега вече са готови за фурната. Тя трябва да е нагласена на 100 градуса. Внимателно поставяте хартията с нарязаните домати и ги оставяте да се пекат 3-4 часа. Че са готови се разбира, когато краищата им се огънат навътре.

сушени домати със зеленчуциСлед това ги вадите и ги поставяте в буркан. Ако парчетата ви се виждат големи, може да ги нарежете с ножица на по-малки. Тъй като в тях има някаква остатъчна влага, която предполага развитие на плесени, е добре да ги залеете със зехтин или олио, които са врели. В бурканчето поставете за вкус скилидки чесън, магданоз, босилек. После подреждате бурканчетата на хладно и тъмно място.

Хубавото на сушените домати е, че имат същите хранителни стойности като пресните – много ликопен, антиоксиданти и витамин C. Лошото е, че издържат на съхранение до 2 месеца. Но пък ако изсушите късни домати, ще имате за Коледа. Ако ги държите в хладилник, срокът на годност се удължава.

Зехтинът, в който са били съхранени, може разбира се, да се използва за салати.

Доматите могат да се сушат и на слънце. Процесът обаче е по-продължителен. Важно е също да намерите подходящо слънчево място, което не е близо до улицата, за да не се напрашават. Сушат се върху картон или пластмасова решетка.

Leave a Comment