Овощари и градинари са готови на протест заради дезертирането на властта от сектора

В протестно искане до премиера, двама вицепремиери и земеделския министър 7 браншови организации заявяват, че с намалените ставки по обвързаната подкрепа чашата на търпението е преляла
Настояват подпомагането да е 50 на 50 между сектор „Животновъдство“ и сектор „Плодове и зеленчуци“ в Ковид-схемата

суперранни домати на ГеосемселектВ гневно писмо до министър-председателя, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, и земеделския министър, 7 организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ заявяват, че вече не вярват на обещанията на властта. Реакцията на браншовите организации идва след като тази седмица стана ясно, че ставките по основното подпомагане – обвързаната подкрепа, са намалени с 20-25 процента. Това орязване на субсидиите в момент, в който себестойността на бъдещата продукция се увеличава непрекъснато, а счетоводните сметки показват, че производителите ще реализират загуби, е пагубно както за настоящето, така и за бъдещето на сектора. Затова авторите на писмото заявяват, че секторът е готов на незабавен протест.

Писмото доказва с цифри дългогодишното неглижиране на градинарството и овощарството, което е довело до спад на площите със зеленчуци около 6 пъти от 2007 до 2021 г. и трикратен спад на трайните насаждения.

Искането на браншовите организации е плащанията между секторите „Животновъдство“ и „Плодове и зеленчуци“ да се изравнят като бюджети по Ковид схемата, по която най-късно през юни ще има подпомагане. Те настояват и за среща в премиера Кирил Петков.

Ето и писмото:

                                             ПРОТЕСТНО ИСКАНЕ 

Относно недостатъчното подпомагане  на сектор „Плодове и зеленчуци“ чрез по-ниските ставки по обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за 2021г. и искане за справедливо разпределение на бюджета 50% за сектор растениевъдство и 50% за животновъдство по предстоящата Ковид- мярка 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

УВАЖАЕМИ  ГОДПОДИН ВИЦЕПРЕМИЕР,

УВАЖАЕМA  ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕМИЕР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР, 

Настоящото писмо е продиктувано от възмущението на бранша, който представляваме – производителите на плодове и зеленчуци в България.

Чашата на търпение преля, когато стана ясно, че освен забавените плащания по схемата за обвързана с производството подкрепа за 2021г., ставките по отделните групи култури са с около 20-25 % по-ниски от 2020г. При положение, че има огромен ръст в цените на горивата, торовете и препаратите за растителна защита и  ел. енергията, ние няма как да оцелеем с тази подкрепа, която получаваме 1 год. по-късно. Увеличението на цените на някои  торове е 200 %. Цените на горивата  са с около 50-60%, по-високи, а може да достигнат и 100% в сезона. Производството на плодове и зеленчуци е свързано с най-високите разходи на единица площ, защото всеки декар се обработва минимум 10 пъти с пръскане, косене и други обработки, за да се произведе продукция. Защото разходите за ръчен труд са най-високи на единица продукция. В производството на плодове ръчният труд е основен разход – резитби, прореждане, беритба, сортиране – всичко това става чрез ръчен труд.

При увеличение на всички разходи за производство – гориво, препарати, торове, труд, материали и по-ниските ставки по обвързано подпомагане как ще се справяме с отглеждането на нашите площи? Ние не можем без адекватна финансова помощ да покрием драстичното увеличение на разходите си. Себестойността на нашите плодове и зеленчуци се увеличи със 50% спрямо миналата година. Ще Ви дадем конкретни примери:

Производство на 1 дка праскови – очакваният разход за 2022 г. е между 1300 и 1500 лв. При средно 2000 кг от дка (завишено в най-добра година) и средна пазарна цена от 0,40 лв за кг ни очаква минусов резултат. В най-добрия случай загуба от 500 лв на декар!  При пипера положението е още по-трагично. Загубите при пипера отиват над 700 лв на дка и няма смисъл да се отглежда при разходи от 3000 лева на дка.

Мислите за останалите  сектори, но за нашия сектор остават  само добрите пожелания и обещания за края на 2023г. Всички други сектори получиха подкрепа – de minimis, получават преходна и национална помощ, хуманно отношение към животните, обвързана подкрепа и т.н. Сектор животновъдство има 2 пъти повече финансирания от сектор плодове и зеленчуци, въпреки  че и  двата сектора се водят „приоритетни“. Няма да цитираме другите сектори, с които дисбаланса спрямо нас  след 2007г. е огромен. Разпределят обвързаната подкрепа 66% на 34% в полза на животновъдството, Ковид мерките 60% на 40% – пак в полза на животновъдството. Питаме се кой целенасочено през последните години работи срещу българските плодове и зеленчуци и тази тенденция продължава въпреки декларациите за промяна? Не знаем дали някой си дава сметка, че относителния дял на плодовете и зеленчуците в храната на човека е по-голям от зърнените храни и би следвало да е така по здравословни причини. Виждаме как се грижите за осигуряване на зърнения баланс и изхранването на животните. Да, това е важно, но не само това консумира българинът. Годишната консумация на хляб е 90 кг на човек, а плодове и зеленчуци -144 кг.

Някой информира ли Ви, че с тези цени на торовете и препаратите, горивата и работните заплати, с тези ставки на обвързана подкрепа няма кой да произвежда плодове и зеленчуци? Ще бъдем принудени да не засаждаме зеленчуци, да не обработваме градините и да не се обира реколтата, ако нещо изобщо се роди! Получават се тревожни сигнали, че в Нидерландия и Великобритания никой не засажда разсади  поради високите цени на газа и Европейският съюз очаква недостиг на плодове и зеленчуци. Това не са трайни  продукти като зърното и ако не се произведат или създадат условия за производството им не могат да се съхранят 2 год. в свежо състояние  и няма откъде да дойдат.

Заявихте, че ще промените политиката и отношението към сектор „Производство на плодове и зеленчуци“ , че ще работите за възстановяване на сектора, ще подкрепяте пазарно и експортно ориентираните стопанства, но всички действия на правителството са точно в обратна посока. Производството, което създава заетост, добавена стойност и работи срещу обезлюдяването в селата, се ощетява перманентно. С тази политика и подход няма да се увеличи производството на плодове и зеленчуци, а ще се унищожи окончателно сектора.

Ще цитираме няколко цифри без коментар:

Реколтирани площи в дка

Години Домати Пипер Краставици Корнишони Дини Общо зеленчуци
1999 2 153 623
2001 154 883 123 708 23 077 16 293/2002 г.-34 182 86 689  
2020 25 860 25 970 4 900 2 060 44 210 365 000
2021 18 510
  Реколтирани площи в ха
Ябълки Кайсии Праскови  нектарини Вишни Сливи и джанки Общо трайни насаждения
1999 199  657
2001 5 976 4 607 4 010 2 758 16 078  
2020 3 555 1 838 2 775 1 101 8 573 54 055

Разпределението на бюджета в Стратегическия план потвърждава недалновидното мислене. Няма как да повишим производството и да стимулираме производителите да произвеждат, както казва министърът, „розовия домат“ с бюджет от 8,3 мил евро за домати, краставици, корнишони и патладжани за 5 годишен период за 12 000 стопанства и в същото време да се дадат 24 мил. евро за производство на плодове и зеленчуци в планинските райони. Какви количества, качества и асортимент за експорт очаквате, че ще се произведат в планинските райони?

Защо никой не чува реалните производители? Защо ни обяснявате как ще коригирате грешките в края на 2023г.? Нали всеки като си направи калкулациите и сметката се отказва да произвежда плодове и зеленчуци или напуска страната, или се насочва към зърнените и технически култури, които са по-печеливши.

Затова Ви призоваваме бюджетът по предстоящата Ковид 19 мярка за подпомагане да бъде разпределен по справедлив начин между растениевъдство и животновъдство, а именно : 50% от бюджета да се предвиди за растениевъдство и 50 % за животновъдство. Всяко друго разпределение между двата земеделски отрасъла би било лишено от каквато и да е обосновка.

Уважаеми господин Премиер, 

Ние, представителите на  неправителствени организации от сектор плодове и зеленчуци, настояваме за среща с Вас, за да Ви обясним защо секторът е недоволен, възмутен и готов на незабавни  протестни действия, ако не се вземат бързи и конкретни мерки за промяна на политиката към производството на плодове и зеленчуци в България.

От цялата страна получаваме обаждания за организиране на протести и стачки. Молим и настояваме за лична среща с Вас във възможно най-кратък срок!

С уважение:

АСОЦИАЦИЯ БЪЛГАРСКИ ПИПЕР

АСОЦИАЦИЯ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ

НАЦИОНАЛНА БИО АСОЦИАЦИЯ

НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГРАДИНАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

СЪЮЗ НА ДУНАВСКИТЕ ОВОЩАРИ

СЪЮЗ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ

 

Leave a Comment